Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Орешарски: Рискът е, дали гражданите ще изчакат резултат

Орешарски: Рискът е, дали гражданите ще изчакат резултат

София. „Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм". Това коментира в началото на пресконференцията с над 200 представители на медиите министър – председателят Пламен Орешарски. Според него въпросът е не дали мерките на кабинета ще сработят, а дали гражданите ще имат търпение да изчакат.

„От началото на мандата, в последните 9 месеца направих много срещи със синдикати, работодатели, представители на бизнеса, на чуждестранните инвеститори, отчитах и свършената работа пред парламента и пред представителите на медиите. Организирах днешната пресконференция като стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се стремим да водим".

Той посочи, че е поел отговорността за стабилизиране на страната след близо 4 години на управленски волантаризъм, с доста нарушени принципи на демократичното управление с икономика на няколко годишна депресия и разрастване на дълговете както в правителствения сектор, държавните предприятия и особено в сектора енергетика. Голям брой български граждани бяха в нарастваща бедност и социално отчаяние, коментира премиерът.

„Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, каза премиерът. За пример, ако през 2009 г. при старта на предходното управление, отчитайки едногодишно закъснение, имаше 81 000 новородени бебета, рекорд за предишните 20 години, то миналата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета, тъжен рекорд за последните 50 години. Бях наясно с политиките и мерките, които следва да се предприемат, но рискът от неуспех оставаше. Отстоянието между мерките и резултатите е няколко години, в най-добрия случай. Рискът е не дали мерките ще дадат резултат, а дали българските граждани ще проявят търпение да изчакат", коментира още Орешарски.

В експозето си Орешарски представи постигнатото от правителството:

- Подобрена събираемост на държавните приходи

- Напредък по големите инвестиционни проекти

- Ускорено усвояване на еврофондовете

- Овладяна бежанска криза и продължаващ мониторинг на ситуацията

След това премиерът очерта посоката на кабинета:

- Спазване на върховенство на закона

- Насърчаване на инвестиционната активност и предприемачеството

- По-надеждни здравни услуги

- По-ефективни административни услуги

- Защита на гражданите срещу битовата престъпност

- Изграждане на инфраструктура

- Заздравяване на партийната и парламенталната система

Асиметрията в разпределението на средства за общините при предишното управление е очевидна. Ще продължим усилията за по-равномерно териториално развитие, грижа за по-малките населени места, по-голяма сигурност на гражданите срещу битовата престъпност. По Публично-Инвестиционната програма – (ПИП) средствата от 500 милиона лева планирахме по един нов, по-открит начин. Появиха се коментари от представители на ГЕРБ най-вече - колко неравномерно били разпределени тези средства, в интерес на двете партии, които подкрепят кабинета. Затова възложих анализ как са разпределяни в миналото капиталовите разходи. Резултатите – сегашната ПИП 500-те милиона, ако изключим средствата, които нямат точна насоченост към общини, 36 на сто от всички са насочени към населени места чиито кметове са от ГЕРБ, 24 от БСП, 17 от ДПС, 33 на сто от всички останали, независими, коалиции и т.н. За периода от юли 2009 – края на миналата година разпределението на капиталовите разходи е – за общини с кметове на ГЕРБ – 86 на сто, общини с кметове на БСП – 4 на сто, на ДПС - 2 на сто, всички останали – 8 на сто. Асиметрията е очевидна, каза премиерът Пламен Орешарски. Сравнително равномерното разпределение по сегашната ПИП е очевидно, каза Орешарски.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе