Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Решението за мораториума ще бъде преразгледано

Решението за мораториума ще бъде преразгледано

Брюксел. Премиерът Пламен Орешарски заяви, че решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. Това каза министър-председателят в Брюксел, при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев.

"Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход", коментира той, цитиран от БНР.

Премиерът допълни също, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

"Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?", каза Орешарски.

И Пламен Орешарски, и Сергей Станишев заявиха, че имат намерение да привлекат вниманието на европейските лидери към проблемите ни с бежанците и да поискат повече солидарност.

"Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време - 20 души от „Атака" си приписват успех", това пък каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел,

"Популизмът, който вкара „Атака" в парламента, това, че Станишев, Местан, обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. От „Атака" са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което - предполагам - нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив. За ислямистки фондации, цял списък имат в ДАНС кой не може и не трябва да закупува", посочи той. Да остане възможност за европейските граждани, които са проверени, за които се знае, че идват и инвестират и няма нищо лошо, те няма да я изнесат", каза Борисов.

"Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци е емоционално решение на българския парламент и не е работещо", това заяви от своя страна в Брюксел лидерът на ПЕС Сергей Станишев, предаде още БНР. Той подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

"Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно, и да каже кой поема отговорността за това. Защото, нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия, или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?", каза Станишев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе