Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Депутатите решават за официалния рестарт на АЕЦ "Белене"

Депутатите решават за официалния рестарт на АЕЦ

Депутатите ще гласуват решението за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене" от 2012 година. Предложението влиза за обсъждане в пленарната зала, след като вчера получи одобрението на комисията по енергетиката.

Тя подкрепи предложението на ГЕРБ за търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене". Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция. От ГЕРБ препоръчват МС да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на "Белене".

От БСП, които пък са вносители на предложението за отмяна на решението на парламента от 2012 г., настояват парламентът да възложи на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултатите от преговорите.

Както БСП, така и ГЕРБ дават на министъра срок до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта.

Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе