Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Решават за облекчено пътуване на Балканите

Решават за облекчено пътуване на Балканите

Премиерът Бойко Борисов ще участва във видеоконферентна среща на Върховния съвет за сътрудничество между между България, Гърция, Сърбия и Румъния. На нея ще бъдат обсъдени координирани действия, с които да бъде облекчено пътуването между държавите. Като сред основните теми ще бъде елиминирането на последствията от пандемията.

Преди дни транспортният министър Росен Желязков заяви, че очаква от 1 юли да няма карантина между страните, но с уговорката това да стане при ниски нива или липса на нови случаи на болни или починали хора.

По искане на сръбския президент Александър Вучич снощи той разговаря с премиера Бойко Борисов.Борисов и Вучич са постигнали съгласие върху позицията, че е необходимо да бъдат взети адекватни противоепидемиологични мерки, които да гарантират здравето на хората, се казва в съобщението от кабинета на Вучич.

Двамата са изразили и задоволството си от факта, че България и Сърбия се справят успешно в борбата срещу коронавируса и че епидемията е под контрол. Българският премиер и сръбският президент са изразили надеждата, че в скоро време епидемията ще бъде напълно овладяна.

Борисов и Вучич са се договорили и за скорошна среща и са изразили радостта, че ще могат да посетят строителните дейности по изграждането на магистралата от сръбската граница до София, което ще позоволи на Сърбия да се свърже с Азия. Двамата лидери са изтъкнали и значението от изграждането на газопровода "Балкански поток", на газовите интерконектори за енергийното свързане на Сърбия и България.

„Борисов и Вучич се надяват в най-скоро време да има условия за провеждането на тримесечните срещи на Върховния съвет за сътрудничество, на които се обсъждат съвместните инфраструктурни и енергийни проекти“, се казва още в съобщението от кабинета на Вучич.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе