Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС решава за Местан на рождения му ден (ОБЗОР)

ДПС решава за Местан на рождения му ден (ОБЗОР)

Депутати прекъсват ваканцията си, висши шефове на среща при Сокола

Инфарктен Централен съвет утре спрягат трима за временен председател

Бъдещето на Лютви Местан в ДПС и българската политика се решава утре - на рождения му ден. На 24 декември, когато формалният лидер на ДПС става на 55 години, ДПС свиква по спешност Централен съвет на партията. Повод е скандалът, който Местан предизвика с декларацията си в подкрепа на Ердоган след свалянето на руския самолет. И последвалата остра критика от стратег номер 1 на ДПС Ахмед Доган. В словото си пред елита на ДПС на 17 декември ненадминатият визионер подложи на критика курса към Анкара, провеждан от Местан. С речта си Доган на практика каза на Местан, че няма да му позволи да подари ДПС на Ердоган, коментираха думите на единствения си лидер депутати от ДПС.
Инфарктното заседание е насрочено за 13,30 часа днес. Малко преди това - от 13 часа, се събира парламентарната група и Централното оперативно бюро, научи "Стандарт". Според устава Централният съвет може да се свика или от председателя, или по искане на една трета от членовете му. Не е ясно дали самият Местан ще присъства. Ако той не е там, заседанието ще се води от зам.-председател.

Централният съвет е органът, пред който Местан може да подаде оставка, обясниха депутати. Тъкмо това се очаква да е основна точка в дневния ред.

Вчера членовете на Централния съвет на ДПС по спешност прекъснаха ваканцията си и още по обяд поеха от избирателните си райони към София. Привечер част от тях отидоха в централата на ДПС, за да получат информация какво се случва. "Отменихме резервациите в чужбина, защото не знаем какво предстои и колко заседания ще има", разказаха депутати пред "Стандарт".

За Доган България
е над всичко

Намесва се в сюблимни моменти, върне ли се в политиката, значи страната е в най-кризисния си момент

Проф. Димитър Тадаръков
ръководител на катедра "Икономика на туризма" в УНСС, един от най-близките приятели на Ахмед Доган

- Проф. Тадаръков, какъв е вашият прочит на разтърсващата реч на Ахмед Доган пред елита на ДПС в Бояна?

- Винаги когато сте ме питали за Ахмед Доган, на базата на 22-годишното ми приятелство с него, съм ви отговарял, че той ще се намеси в сюблимни моменти за България. Той винаги мисли за България и България е над всичко за него.
Не искам да си представям момента, в който той наистина ще се върне в политиката. Това ще означава, че България ще е в най-кризисния си момент. Ахмед Доган показа това през последните 25 години, каза го и в речта си пред депутатите от ДПС, на която не присъствах, но прочетох няколко пъти от интерес.

- Един от важните акценти в речта на Доган е усложнената международна обстановка. Същевременно той каза, че няма да се връща в политиката. Но напускал ли е Доган политиката, като се има предвид, че е най-големият визионер на прехода?

- Реално през последните 3 години той е напуснал детайлите в политиката. Защото ако беше в политиката, България нямаше да се развива по този начин и много от грешките, направени по време на този 3-годишен период, щяха да бъдат избегнати.

Но Доган наблюдава политиката, защото тя му е в кръвта и това при него не може да се промени.
Анализът на последните 25 години показва, че той е човекът, който спаси етническия мир. Доган беше човекът, който разреши на самолетите на НАТО да прелитат през българското въздушно пространство, за да атакуват Белград. Негова беше решаващата дума за влизане на страната ни в НАТО и Европейския съюз.
Последният турски президент, с който се видя Доган, беше Демирел. Срещата им беше през 90-те години, когато Демирел беше на визита в България. От тогава той не се е срещал с турски партийни и държавни лидери.

- Думите на Доган, че Местан е допуснал тежък гаф, означават ли, че дните на Местан като партиен лидер са преброени?

- Това е повече от жълта сигнална лампа за бъдещата визия на г-н Местан.

- Ахмед Доган е доказал, че мисли с 10 хода напред. Преди покушението срещу него той предвиди, че България ще влезе в спирала на перманентни избори. През последните 3 години на два пъти имаше предсрочни избори. Смятате ли, че през 2016 или 2017 г. отново ще има извънреден вот?

- От срещите и разговорите ми с Ахмед Доган през всичките тези 22 години мога да ви кажа, че в своето мислене той винаги е бил с година напред във визията му за развитието на България. Мисля, че във всяка негова реч и изказване това проличава.
Нищо чудно през новата година да имаме и нови предсрочни избори.

Неясно остава дали и почетният председател Ахмед Доган ще дойде. Но вчера зам.-председателите на партията и на парламентарната група са имали среща с него и са разговаряли. Имената на някои от тях се споменаха вчера за поста председател на партията като временно изпълняващ длъжността до националната конференция, която ще се проведе в края на март или началото на април.
Сред тези, за които се заговори в централата на бул. "Стамболийски" 45А, са евродепутатът Филиз Хюсменова, депутатът Тунчер Кърджалиев, както и на народната представителка от Русе Ферихан Ахмедова. Преди ден бившият член на ДПС Осман Октай прогнозира дори двама съпредседатели на ДПС.
По предварителна програма Лютви Местан трябваше да присъства на възпоменателния митинг-мевлид по повод годишнина от Възродителния процес на 26 декември на "Тюркян чешма" в кирковското село Могиляне. "Не е отменил участието си. Очакваме да направи знакова реч, ще е интересно", посочиха местни активисти. По обяд същия ден има още едно събитие - на площада в Момчилград. Според някои местни издания на двете прояви е бил поканен турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Сокола посочи
новите реалности

Проф. Никола Филчев,
бивш главен прокурор

В речта си Ахмед Доган посочва новите политически реалности в съвременния свят и очертава външнополитическите приоритети на България. Той първи казва публично това, което си говорят повечето българи. Затова речта му има програмно значение за нашата политическа класа. Тя съдържа укор към някои местни първенци, които водят външна политика на "изуй гащи". С тази реч Доган доказа, че е повече българин от много други.
Историята ни учи, че който е тръгнал срещу Русия, добро не е видял. Това сме длъжни да го помним още повече ние и да се отнасяме с нужното уважение към братския руски народ, който ни освободи от турско робство. Неблагодарността е най-презряното човешко качество.
(Пред агенция ПИК)

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе