Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Реформаторският блок представи икономическата си политика

Реформаторският блок представи икономическата си политика

София. Реформаторският блок представи своите предложения за вземане на решителни мерки в икономиката на страната.

"Предвижда се да се ревизират енергийни договори, подписани от кабинета "Костов", заяви бившият депутат от ДСБ Иван Иванов, визирайки договорите с двете американски централи "Марица Изток" 1 и 3 и производителите на зелена енергия, предаде БГНЕС.

"Реформаторският блок се готви да спира източването на публичните пари от олигарсите, на този етап поне със съвети" обясни членът на Гражданския съвет на Реформаторския блок /РБ/ и от страна на партия "България на гражданите" Любомир Христов.

"Изцяло трябва да бъде променена системата на функциониране на обществените поръчки. Близо 6 млрд. лв. се разпределят за това чрез бюджета", заяви Евгени Кънев от Гражданската структура към РБ. "Но тези поръчки могат да бъдат и манипулирани и да отиват в джобовете на удобни лица и монополи. Може да се подобри и информационната защита на потребителите, за да може да се гарантира качеството на купените стоки. За болната тема - кредитите и банките - трябва да има по-здрава основа за тяхното взаимодействие, за което сме предвидили 7 мерки", каза Кънев.

От РБ настояват да се освободи бизнесът от политическия и административен рекет и да се сведе с драстични мерки корупцията до минимум. Искат създаване на условия за бързо достигане на европейски стандарт на живот на българските граждани и да се унищожи явлението работещи бедни. РБ предлага да се спасят парите на сегашните и бъдещи пенсионери от обезценяване, да се спрат злоупотребите на монополите при защита на българския потребител, поне колкото е защитен европейският.

Не на последно място - предпазване на кредитополучателите от произвола на банките. Както и осигуряване на независимост, сигурност, ефективност и екологичен баланс в енергийната система на страната. Останалите две предложения са: обезпечаване на спокойствие, предвидимост и самочувствие на всеки добронамерен инвеститор в българската икономика и изхвърляне на мафията от държавата.

Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов очерта енергийната политика на блока. "Имаме две основни цели в енергетиката - борба с монополите и защита на интересите на бизнеса и домакинствата", подчерта той. "Трябва структурна промяна в ДКЕВР. Този орган трябва да бъде избиран от НС и да е съставен от компетентни и почтени специалисти. Трябва да има публичност на методиката на изчисляване на цените. Както и създаването на енергийна борса, предоговаряне на дългосрочните договори, като се защитят интересите на потребителите, ускоряване на разработването на местните енергийни ресурси при спазване на екологичните норми и рязко повишаване на енергийната ефективност", заключи той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе