Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Лукарски: Реформаторски блок ще опонира на ГЕРБ в евроизборите

Лукарски: Реформаторски блок ще опонира на ГЕРБ в евроизборите

София. „В Реформаторския блок имаме ясно отношение към ГЕРБ, за евроизборите с тях сме опоненти". Това каза председателят на СДС Божидар Лукарски в предаването "Факторът Кошлуков" по ТВ 7.

Подкрепяме темите за референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев и участваме активно в събирането на подписи, съобщи лидерът на синята партия от Реформаторският блок. „Най-важното обаче е как ще бъдат формулирани въпросите", обясни още той. И продължи с думите: „Ние сме за пропорционален вот с максимално нисък праг на преференция".

Реформаторите не подкрепят идеята за мажоритарен вот, защото от световната и европейска практика се вижда, че мажоритарната система „допуска влизането на неясни субекти с неясна подкрепа, затова и в Европа няма страна, в която тя да се прилага изцяло", стана ясно от гостуването на Лукарски.

Ако Реформатоският блок загуби на евроизборите, той няма да се разпадне, категоричен бе той. И увери, че коалиционното споразумение е подписано за пълен кръг от избори.

„В момента правим обиколки в страната с десетки хиляди симпатизанти и членове, готови да работят за разширяване на влиянието ни. В средата на март ще бъде взето решение за цялата ни листа и за нейния водач", завърши Божидар Лукарски.

"На всички избори, на които българските граждани ми дадат доверие да участвам, ще се боря за всеки един десен глас"заяви пък по БНТ лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев и поясни, че ще се бори и за гласа на Бойко Борисов, докато го получи.

"Аз съм конкурент с всеки, който се намира в дясно от центъра, а с ГЕРБ сме повече от конкуренти, защото имаме различна философия за това как трябва да се управлява страната. Аз се боря не за хипотези, а за доверието на българските граждани с десни-центристки, дори с леви взъгледи, защото в България няма лява партия", обясни Кънев.

"Синьо единство": Реформаторите не са истински десни

„Ние от „Синьо единство" оставаме при дясното, а реформаторите тръгнаха към центъра. Затова ще се явим със самостоятелна листа на изборите и отказваме да участваме в един блок, който не е десен, а е по-скоро центристки." Това каза идеологът на партията „Синьо единство" и евродепутат Надежда Нейнски.

„Предстоящите избори ще дадат отговор на всички въпроси. Ако хората приемат да бъде подменено случилото се през последните 20 години, това е тяхната воля и трябва да я следваме. Тепърва ще видим дали нашите послания ще намерят критичната маса хора, които да ги подкрепят", каза още тя по повод предстоящите евроизбори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе