Извънредни новини

Арести за черно тото разтърсиха Чехия преди мача с България

Арести за черно тото разтърсиха Чехия преди мача с България

Прага. Чешката полиция обвини 12 души в уреждане на мачове и черно тото като според местните медии става дума за различни нива на футбола в Чехия. Още 20 души са привикани за разпит, информираха още местната икономическа полиция.

Властите са нахлули в 15 домове и офиси тази сутрин. Причина за това са разкрития на Чешката футболна асоциация.

"В последните 11 месеца от Чешката ФА имат сериозни доказателства, че не всичко е наред сред долните нива на местния футбол, що се отлага до залаганията", се казва в съобщение на местната футболна централа.

От полицията не уточняват имената на задържаните, като властите са работили съвместно с колегите си от Словакия.

Според други информации, членове на чешката делегация към националния тим са били задържани при пристигането си на летището след гостуването в световната квалификация срещу Италия. 

Чехите, които са в група с България и гостуват в София в последния си мач от групата, загубиха с 1:2 от "скаудра адзура". След поражението пък селекционерът на Чехия Михал Билек хвърли оставка.

Привикани са на разпит още 20 лица, а други 15 се издирват. Чешките букмейкърски къщи обявиха, че те нямат пръст в скандала. "Виновните са залагали или на черно, или в чужди сайтове. Предимно азиатски. При нас не е имало съмнителни залози. Имаме система, която реагира на момента, когато се появи такъв", обяви Херман Шрейн от "Фортуна". Сигналите са дошли от Швейцария, разкри вестник "Лидове". Чехия попадна на мушката на УЕФА още през 2004 покрай скандалите в Германия и задържането на Анте Сапина. Тогава бяха наказани четири чешки клуба, 14 съдии, петима делегати и 9 други официални лица. Те получиха обща присъда от 62,5 години затвор. През 2007 година излезе наяве далавера в мача "Бистрич"-"Витковице", в която участвал и местен букмейкър. В средата на септември миналата година пък бомбата бе хвърлена от Даниел Кретински. Шефът на "Спарта" докара във федерацията цяла торба, която според него била пълна с доказателства за черно тото. Тогава се заговори, че чешкият футбол е попаднал в ръцете на албанската мафия.

Днес обаче следите водят към друго място - познатият до болка Сингапур. Тамошният престъпен синдикат за залози се е настанил и в Чехия. Засега полицията отказа да разкрие кои са задържани. Вестниците обаче стигнаха до три имена - Давид Яблонски от "Теплице", Онджей Бира ("Руднице") и Ян Халам ("Бохемианс"). Клубовете им признаха, че те са били разпитвани и отсъстват от тренировки.

Според "Лидове" заподозрените клубове от елита са: "Теплице" (разпитвани и юноши), "Дукла", "Прибрам", "Височина", "Сигма", "Слован" (Либерец), "Пилзен", "Бохемианс" и "Зноймо". Във втора лига нещата са по-зле. Там съмнителните са 13. Най-сериозните доказателства са за мачовете от турнира за купата, където "сензациите" следват една след друга. Това важи и за мачовете от юношеските дивизии, както и от Втора и Трета лига. "Там няма камери и всеки може да си прави каквото иска", коментират запознати с разследванията. На дъното са бивши играчи, които движат схемата. Подобна бе разкрита в Италия. Футболистите са и доста изобретателни. "Вече никой не търсят големи коефициенти, а съвсем други неща - корнери, нарушения, картони, най-вече червени", твърдят от полицията. Последното обвинение прати топката към съдиите. Задържаните са заплашени със затвор от 3 до 5 години, отстраняване до живот от футбола, както и глоба от 20 000 евро. За капак стана ясно, че Октопода е разпрострял пипалата си и в съседна Словакия. По сигнал на чешките полицаи там бяха задържани 4 футболисти на "Дунайска среда". Някои набързо набедиха, че зад разкритията седи жена. Това е секси блондинката Маркета Хайндлова. Тя доскоро бе член на УС на федерацията и се грижеше за одита. "Абсурдно, аз няма как да топя играчи, след като съм член на тяхната асоциация. Не бих си отмъстила по такъв начин на никого", обяви девойката.

Седем души са господарите на чертото тото в Словакия, разкри полицията. Те са действали и на чешка земя. Бандитите залагали единствено в Азия. Тарторът си гарантирал правилните резултати с "бонуси" към футболистите. Те започвали от 2000 евро и стигали до 60 000 на човек. "Даден мач му е излизал по 210 000 евро, парите явно са си стрували", обявиха властите в Братислава. "Първо бе Италия, после Германия. Балканите също горят. Нито един клуб, нито един играч не е застрахован", обяви шефът на "Теплице" Франтишек Хръдличка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе