Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Хамид Хамид: Разчитаме на 100% подкрепа за Закона за собствеността на медиите

Хамид Хамид: Разчитаме на 100% подкрепа за Закона за собствеността на медиите

Не сме говорили с нито една парламентарна група, защото тази информираност на обществото е задължение на всеки народен представител. Разчитам на 100-процентова подкрепа без да сме водили каквито и да е разговори, защото не мога да си представя, че някой народен представител е против това обществото да знае какво става в българското медийно пространство. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с внесения вчера законопроект за промени на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, изготвен Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева. По думите на Хамид законопроектът има огромно значение за прозрачността, осветляването на медийното пространство и дава отговор на дълго очакван от обществото въпрос.

„Предложенията ни са в 2 посоки. Едното от тях е естествено продължение на приетия от 2010 текст, с който се задължиха да се обявят действителните собственици на печатните издания, но наред с това допълваме текста, като се въвежда задължение да се осветлят тези в доставчиците на медийни услуги, онлайн изданията, както и да се оповести, да се декларират всички приходи на тези издания. Дали сме дефиниция за това какво значи финансиране. Тук имаме предвид непазарното финансиране. Тоест, цялото финансиране, което идва извън рекламите", обясни Хамид. Според него в обществото стои въпросът как, откъде и защо различни медии получават средства и срещу какво. „Предложили сме към 30 юни на всяка календарна година всички медии да представят декларация пред търговския регистър за всяко конкретно плащане към медията. Другото предложение обхваща разпространителите на печатни издания. Смятаме, че те имат съществена роля в медийния пазар. Следва до 31 януари пред министъра на културата да представят своите действителни собственици, както и точния брой на търговските пунктове, през които извършват разпространението на изданията си. По този начин обществото ще е наясно кой с колко пункта разполага и контролира. В случай, че министърът установи, че някой има повече от 1/3 крайни пунктове, ще препрати информацията към КЗК и ще се задейства антимонополното законодателство. Целта на законопроекта е прозрачност и информираност на обществото кой, колко, откъде и срещу какво получава и срещу какво", подчерта Хамид Хамид.

От своя страна Велислава Кръстева коментира, че няма все още измислен закон, който да разреши проблема. „Защо сега? Ами явно му е дошло времето. Темата за собствеността на медиите и за това кой говори, за необходимостта от информация за това в кого е собствеността, както на медиите, така и на разпространителските мрежи, не е тема от днес. Дори очаквах да получим подкрепа още при самото внасяне на законопроекта именно от тези организации, които от години настояват да бъдат предприети законови действия в посока, която би осветлила именно собствениците на медиите, както и финансирането им на непазарен принцип", допълни тя и уточни, че в законопроекта няма предвидено ограничение по отношение на финансирането. „При него има приложен един единствен принцип и това е принципът на декларирането. Целта е ясна – когато обществото има достатъчно информация за това кой говори и срещу какво, тогава уважаемия читател или зрител може да си направи съответните изводи за това какво му се казва. Когато се създадат инструментите за тази прозрачност, тогава може да се смята, че ще бъде направена една значително по-голяма стъпка по отношение на борбата с фалшивите новини", допълни Кръстева.

Хамид добави, че няма как този закон да е насочен срещу някого, тъй като цели само едно – информираност на българското общество. „Ако някой се притеснява този законопроект да стане закон, то това са лица, които имат какво да крият. Ако бъде приет, ние ще разберем какво тези лица имат да крият. Сегашният закон съдържа санкции, същите ще се прилагат и спрямо неизпълнение на новите задължения, ако станат факт. Между първо и второ четене сме отворени за предложения от всички народни представители и от гражданското общество", обясни Хамид.

Попитан дали е вярно, че Делян Пеевски е основният двигател на този законопроект и защо не присъства, за да обясни, Хамид отговори: „Кой е основен двигател не е важно. В ДПС всички работим в екип. Затова тук е нашият медиен експерт", уточни той. Кръстева добави, че принцип, който е винаги е водещ за ДПС, е да бъдат това, което д-р Доган нарича колективно тяло. „Винаги работим на този принцип. Дава се възможност да колегите, които имат експертиза в отделни ресори да получават и водещата роля при обсъждането на темите, които касаят въпросните ресори. Дотук няма нищо, което е различно от обичайната работа, която вършим и като народни представители, и като политическа партия с доста дълга биография", каза още Велислава Кръстева.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе