Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ралчев: Снимките са заплаха за Борисов

Ралчев: Снимките са заплаха за Борисов

Снимките от спалнята на премиера са заплаха за неговата сигурност. Това коментира бившият служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери - ген.-майор Румен Ралчев пред "България сутрин".
"Разделението в една резиденция на помещенията, включително и на министър-председател, е свързано основно с три сектора. Сектор за обслужващия персонал, сектор, в който министър-председателят посреща гости, и личното пространство - секторът, в който той си почива. Въпрос на личен избор от страна на министър-председателя е кой може да влиза в този сектор. Най-вероятно от охраната би могъл да бъде само началникът. В тази група може да се включи, но не като последна инстанция, камериерка, която чисти, и хора, които той допусне там", обясни той за Bulgaria ON AIR.

По думите на ген.-майор Ралчев може да става въпрос за папарашка снимка, която "негов познат, съпартиец, близък е направил".

Ралчев коментира скандала и пред "Марица". На въпрос създават ли снимките притеснения и за сигурността на премиера, той отговаря"

"Това е сериозен въпрос. Голяма част от охраната на премиера е поета от звено в НСО, съставено от хора, които той е избирал и управлява. При този вариант има рискове за възможностите и обучението на служителите.

При охраната на всеки един вид обект се създават набор от типови ситуации. Например пропускателен режим, какво се внася, изнася, как се реагира и т.н. Както ви проверяват на летището - по определено правило. Явно в случая става дума за предоверяване и подценяване на ситуацията".

Според бившия служител на НСО но никак не е приятно да имаш постоянно човек на вратата на спалнята.  "Все пак това е лично пространство. Но когато има външно присъстви​е, би трябвало да се постави охрана", казва генералът. 

Той обяснява и как е бил охраняван Тодор Живков: "В личните му помещения влизаше само един човек. По-точно една - прочутата жена, която се грижеше за него. Да. Започнат ли много хора да се разхождат в личните помещения на премиера, значи работата е изпусната. Един може да снима за спомен, втори за лична застраховка, а трети с нарочна цел.

В помещенията, в които се приемат гости, трябва да има охрана. Ако разговорите трябва да са на 4 уши, се водят в помещения, които са изолирани от подслушване. Там се влиза след проверка. Ако си спомняте, навремето Иван Костов ги викаше в Евксиноград по бански - влизат вътре във водата, на 50 метра от брега. И така се водеха важните разговори", допълва още Румен Ралчев.

Пред "България он ер" той коментира и пистолета на нощното шкафче на Борисов: "Това дали спи с пистолет или не - една романтика от Джеймс Бонд. Трябва един много обстоен анализ на случката и да се види къде е тази пробойна", посочи още ген. Ралчев относно публикуваните снимки на Борисов.

"С оглед на неговия нрав, той неглижира някои от правилата, на които е задължен да се подчинява. Примерно, няма право сам да се вози", добави бившият служител на НСО.
 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе