Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Рафа Надал на шахмата

Рафа Надал на шахмата

Свен Магнус Ен Карлсен е пълното име на новия световен шампион в шаха. Наричат норвежеца гений, дете чудо, Моцарт на древната игра. Той вече е марка - като Тайгър Уудс в голфа или Майкъл Джордан в баскетбола. Сравняват го още с Хари Потър и Джъстин Бийбър. А също и с Лео Меси.

Последното обаче провокира норвежеца: "Не го правете. Това ме дразни, защото нямаме нищо общо. Освен това аз не го харесвам, защото съм фен на "Реал", признава гросмайсторът. И е докрай откровен. "Ако ще правят паралели, то повече ми харесва да ме оприличават на Рафа Надал. И той като мен не форсира събитията, а постоянно нагнетява напрежението - гони съперника по ъглите. Печели мачовете си благодарение на своята упоритост. За него, както и за мен, е важно да допуска по-малко грешки в играта си", споделя новият крал в шаха. А всъщност от латински името Магнус означава "велик".

Карлсен детронира Вишванатан Ананд на мача в родния град на индиеца Ченай, след като две партии преди предвидените 12 поведе с 6,5:3,5 точки. Така за първи път от 1937 г. след Макс Еве (Хол) шахматист от Западна Европа е планетарен първенец. Става и вторият най-млад световен шампион в историята след Гари Каспаров, който за първи път бе коронясан на 22 години и 210 дни. Утре Карлсен навършва 23 години. На 13 г. покрива нормата за международен майстор, а четири месеца по-късно се превръща в третия най-млад гросмайстор в историята на шахмата. Миналата година след победата си на турнира във Вайк ан Зее норвежецът постига личен коефициент ЕЛО 2872,3 т. - най-високия световен рекорд за всички времена. Списание "Тайм" го поставя в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света. Печели над 1 милион долара годишно от рекламни договори. И ако говорим за цифри, можем да отбележим също - изиграл е 1462 записани партии, от които 954 в официални срещи. От тях има 379 победи, 410 ремита и 165 загуби (резултатност 61,2%). Паметта му е изключителна, почти фотографска. Твърди се, че поддържа постоянно "архив" от запаметени 10 000 партии в главата си.

Роден е в Тьонсберг, сега живее в Хаслум, близо до Осло. Има три сестри. Две от тях играят шах, а едната дори не може да мести фигурите. Огромна е ролята на баща му Хенрик Карлсен - инженер в нефтена компания. Той много рядко дава интервюта, но е като сянка на сина си. Затова в шахматните среди го сравняват с обсебващата майка на Гари Каспаров. "Не ми пука", коментира феноменът.

Магнус е свикнал да разчита на татковото рамо. Освен за турнирната подготовка бащата се грижи за всяка партия момчето му да разполага с цял набор от храна - витаминозни сокове, кисело мляко, към което таткото прибавя мед и свежи плодове. В едно от малкото откровения за сина си Карлсен-старши разказва. "Никога не сме гледали на Магнус като на вундеркинд. Когато беше на пет, аз просто реших да го науча със сестра му да мести фигурите. Но тогава новата за него игра не му хареса. Едва, когато навърши 8, пожела да се пробва. Никога не съм го заставял да се занимава с шах под диктата на палката. Напротив Магнус прекрасно играеше футбол. Даже не по-лошо отколкото се справя с шаха. До 12 години беше един от най-добрите в отбора, но после започнаха турнирите и ние постоянно трябваше да пътуваме по света. И загуби форма с топката. Като всички млади хора стои часове наред в интернет и общува с приятели. Чете по нещо за политиката и гледа сериали. Но аз се старая да не се бъркам в личния му живот", споделя Хенрик. Карлсен обожава спорта и комиксите. Кара ски, играе още тенис и баскетбол. Успешно се справя и с ролята на модел на холандската компания за дрехи G-Star RAW, където негов колега е американската актриса Лив Тайлър. Обвързан е и с норвежки таблоид. Има договори с 5 компании и те са дългосрочни. Основните му спонсори са юридическа кантора и финансов холдинг. Договорът му с тях го задължава да носи виолетови дрехи с логата им. Но този цвят явно е по вкуса на шампиона, тъй като има любимо яке във виолетово, което винаги облича по турнири. Не обича шумните купони. Предпочита в свободното си време да чете книги, да гледа филми или да слуша музика.

Напоследък върви слух, че вундеркиндът твърде сериозно се е увлякъл по покера. Към това го подтиква и Гари Каспаров, който близо година работи с Карлсен. Легендарният шахматист смята че покерът развива интуицията. Магнус обаче отрича. "Твърде много преувеличават. Историята е проста. На европейското отборно първенство през 2005 г. Нилсен обясни правилата и предложи, който иска да се пробва. Истината е, че много от шахматистите тогава отидоха в казиното след турнира, но мен не ме допуснаха, защото бях на 15. Покерът за мен е забавление, нищо сериозно". И все пак в нощта, след като печели световната титла в Ченай, Карлсен играе цяла нощ онлайн покер в интернет. "На пари ли", питат го. "Че на какво друго", отговаря той.

Специалистите казват за него, че като шахматист е хладнокръвен, не изпуска нервите си. Той е като истинска машина. Умее да влияе на психиката на съперниците си и това го прави специален като Фишер и Каспаров. Идва веднъж в България - на турнира "Мтел мастърс" през 2009 г. и остава втори. Играе футбол с екипа на "Левски". Любопитен момент съпътства първата му партия с нашия Веселин Топалов. Бойко Борисов, тогава кмет на София, прави първия символичен ход. Следвайки градинските правила, той мести едновременно 2 фигури, което блокира електронната система. След 15-минутно суетене всичко е оправено и партията започва отначало, този път по световните правила.

По всичко личи, че Карлсен не просто минава през върха, а ще се задържи там дълго. С него започва нова ера в шаха, а древната игра има нужда от свежия полъх на непринудения и свободолюбив гений. Световните таблоиди вадят и други интересни детайли за неговата персона. Новият притежател на трона е първият досега, който може да се похвали с "плочки" на корема. Още на пет години знаел всички държави на планетата с техните столици и броя на населението им. Никога не се е подлагал на тест за интелигентност и изпада в паника от подобна възможност. Посещава спортно училище и през 2009 г. е обявен за ученик на годината. Гледа сериала "Доктор Хаус", а за шаха просто казва "не трябва да се превръща в мания, защото човек може да полудее".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе