Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ген. Радев: Важно е да стабилизираме ВВС бързо

Ген. Радев: Важно е да стабилизираме ВВС бързо

Най-важното в този момент е да гарантираме здравето и живота на летателния състав, да не прекъснем носенето на дежурство и охраната на нашето въздушно пространство. За мен най-важното е, че има ясен ангажимент за осигуряване на необходимите средства за това. Това заяви на извънреден брифинг началникът на ВВС генерал-майор Румен Радев след среща с премиера Бойко Борисов, на която той оттегли оставката си, предаде БГНЕС.

Днес сутринта подадох оставка за прекратяване на моя договор във Въоръжените сили, заяви генералът. Мотивите са два - това е изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите, каза Радев Той призна, че не е било лесно премиерът да го убеди да си оттегли рапорта за напускане на поста.

"Той ме извика спешно при него. Доложих категорично, ясно и откровено. Доложих относно сигурността на полетите и съхраняване на нашия летателен състав", обясни Радев. По думите му премиерът изразил съпричастност и своята подкрепа.

Още в сряда на заседание на МС той иска разчети за ВВС, които удариха дъното. Подкрепата няма да е малка. Разчитам, че бързо ще преминем към първи етап на стабилизиране на българската авиация. На въпроса какво ще включва първия етап, ген. Радев отговори, че предлага да се даде шанс на правителството да се ангажира с това, което им бъде предложено.

"Доложих на премиера много ясно какво е състоянието на бойната авиация, която охранява въздушното пространство". Ген. Радев поясни, че в бойната авиация „сами удължихме ресурса на МиГ 21 и МиГ 29. Това е било направено, за да може да имаме бойна авиация до юни следващата година.

„С тази програма, която ще се приеме на следващото заседание на МС, ще бъдат отпуснати средства до догодина юни месец и военната ни авиация да не затвори", заяви командирът. Той изрази увереност „да увеличим летателните часове и да генерираме бойни способности". „Нямам личен конфликт с министър Ненчев", подчерта генералът. „Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили – това не е основния мотив, това не е драйвъра на моята работа", каза той. България като член на НАТО трябва да носи своята отговорност за носене на съвместни бойни дежурства при необходимост. „Имам конкретно внесено предложение в закона, което да гарантира нашата водеща роля в тази задача.

Така че ще настояваме тази гаранция да влезе в промяната на закона", каза Радев, като подчерта че не бива да се допуска чужди сили да са водещи при охраната на въздушното ни пространство. По отношение на ремонта на български самолети в Полша, Радев поясни, че утре ще се върне нашата делегация от Полша и ще стане ясно какви ще бъдат параметрите на нашето сътрудничество с Полша. „В момента ВВС и конкретно бойната авиация се крепи на усилията на личния състав с тези останали минимални ресурси. Проблем е и непрекъснато намаляващият бюджет за отбрана. Или има авиация със стандарти, или я няма", заяви ген. Радев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе