Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев свиква съвета за сигурност

Радев свиква съвета за сигурност

Президентът Румен Радев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата, обявена от президента, е "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. 

В отчета си за 2018 г. президентът призова партиите сами да се чистят от корумпирани кадри и поиска от антикорупционната комисия да навлезе в периметъра на властта. Темата на Консултативния съвет днес насочва към напрежението от последните седмици, свързано с имотите на управляващите и подадените оставки.

Миналата седмица президентът коментира, че случаят с апартаментите далеч надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността.

Радев обяви още, че на Консултативния съвет не е поканен председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, защото президентът е свалил доверието си от него. Вместо Георгиев докладът на КПКОНПИ пред Съвета ще изнесе неговият заместник.

В момента тече прокурорска проверка срещу Пламен Георгиев по казуса с апартаментите, а той самият излезе в отпуск до завършване на разследването.

Борбата с корупцията по високите етажи и необходимостта от мерки не за първи път ще се обсъжда при президента. През  2017 г. имаше две такива заседания. Едното се провали заради отсъствие на членове на съвета. При втория опит участниците стигнаха до заключението, че борбата с корупцията не е на нужното ниво. Разбраха се НС да приеме закон за борба с корупцията. 

Консенсусът обаче беше постигнат наполовина. Управляващите отхвърлиха предложението на президента антикорупционна комисия да има разследващи функции, а председателят й да се назначава от държавния глава. На днешното заседание се очаква да присъстват ГЕРБ и БСП.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов даде сигнал от кулоарите на парламента, че няма да присъства на Консултативния съвет днес.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе