Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев впряга проекта "Три морета" срещу „асфалта“

Радев впряга проекта "Три морета" срещу „асфалта“

Държавният глава Румен Радев обяви пред журналисти, че възнамерява да предложи нови приоритети за инициативата "Три морета". Според президента инициативата би спечелила от включване на образователната и научна свързаност като приоритет.

Инициативата обхваща държави със сходно историческо наследство, с близки проблеми, с които се сблъскват в бъдещето, и е нормално и логично заедно да инвестираме в това бъдеще. Основната цел на инициативата е развитие на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, но не мисля, че нашите амбиции трябва да се изчерпват с тази цел.

Затова, поемайки домакинството на тази инициатива, която е президентска, от следващата година, смятам да предложа и нови приоритети, заяви Радев пред журналисти преди участието си в Талин в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Той смята, че инициативата би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет. По думите на президента Радев не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт, защото не само това е бъдещето. Да, инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет, на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети, защото не гледам на инфраструктурната свързаност като на цел. Тя по-скоро е средство за постигане на голямата цел. А тя е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. А това не става само с асфалт и тръби, коментира президентът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе