Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Президентът Радев: Акции много, но присъди малко в България

Президентът Радев: Акции много, но присъди малко в България

Акции много, но присъди - малко в България. Рано е да давам оценки, това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда, каза пред репортери президентът Румен Радев, попитан как ще коментира скандала с Държавната агенция за българите в чужбина и подозренията, че вероятно там се е търгувало с българско гражданство.

Но при всички положения, по думите му, разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността.

Попитан постъпвали ли са в президентската институция такива сигнали, тъй като част от администрацията на институцията има отношение към този процес, президентът каза, че са постъпили сигнали, които той е предал веднага в прокуратурата. На въпрос какви сигнали и за какво Радев посочи, че това е въпрос на следствието и не може да коментира. Всички сигнали са предадени на прокуратурата, имал съм разговори и с ДАНС, и с прокуратурата по този въпрос, каза президентът.

Мисля, че цифрите, които са жизненоважни за българските граждани, не са в полза на управляващите, коментира Радев в отговор на въпрос, че премиерът е призовал критиците си да говорят с конкретни данни и цифри, и дали президентът може да посочи такива. "Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно. И преди да развява своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качество на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далече преди нас", каза Радев.

На въпрос за арестите на олигарси президентът коментира, че за да има успешна борба срещу олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия и политическия периметър на управляващите.

Държавният глава коментира темите във Военната академия "Г. С. Раковски", където участва в тържеството по случай завършването на "Випуск Ботевски - II смяна".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе