Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радев каза ще прави ли партия

Радев каза ще прави ли партия

 

Президентът Румен Радев даде интервю за предаването Панорама по БНТ, в което за първи път не отговори лаконично дали ще прави партия, разказа защо не се е карантинирал след контакт с позитивния генерал Петров, направи реверанс към социалистите, акцентира върху европейската позиция за Три морета. Той призова българите да спазват мерките,   обвини правителството, че много харчи и направи прогноза какво чака следващия кабинет. Подкрепи българската позиция за Северна Македония, но пусна отрова по Балкански поток. Половината от интервюто беше изпълнено с упреци към Борисов, които не ги казва за първи път. Накрая се сравни с Тръмп за вдигнатия юмрук.

За пандемията   

Президентът призова българите за спазване на мерките, минимизиране на контактите и засилване на личната хигиена.

Да пазим лекарите и сестрите, други нямаме. Те работят на предела си, заслужават всички социални  и финансови условия

Ако всички сме отговорни, ще успеем да преодолеем заразата.

Хората изгубиха вяра в мерките на властта заради неразумното затваряне през пролетта.

Сега правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки.

Не трябва да се обвиняват хората, че са недиспицпинирани. Все повече ситуацията с ковида ще зависи от отношението на хората към пандемията, а не от това на управляващите, смата Радев. 

За гафа с Естония

Радев  призна, че е получим есемес ден преди заминаването си за Естония, че генерал Петров има положителен тест за ковид.

Той  обаче упрекна РЗИ като отговорна институция, че оттам не са му се обадили да му кажат, че трябва да се карантинира. На въпрос на водещия защо не го е направил както хиляди други българи, Радев отговори лаконично, че спазва стриктно законите. Освен това контактът с генерал Петров бил само при приемане на рапорта. Тестовете му и досега са отрицателни, въпреки че контактува с много хора.

Радев твърди, че естонската визита не е прекратена, а отложена и това било договорка между двете страни.

Проектът Три морета

Радев заяви, че този проект не е нито военен съюз, нито срещу Русия. Според него целта му била сближаване на Западна и Източна Европа, и щял да доведе до научно и образователно сближаване.

Независимо от усилията на Борисов да убеди Запада, че Балкански поток не е турски, Радев зае противоположната позиция: Това е продължение на Турски поток, а тръбата на 90 процента е резервирана от руски газ.  

Мерките на правителството

Според Радев налице е лицемерие и евтин популизъм, липсват реформи и механизъм за прозначност. Той отказа да коментира кокретно мерките, но каза, че много хора от пролетта били задлъжнели, а много бизнеси - фалирали. Според него Бюджет 2021 забравил лекарите и полицаи, затова сега се наложило препланиране.

Той каза, че прочел доклада на МВФ, в който пише, че спадът на икономиката ще е по-голям от правителствените прогнози, системата за социална защита се нуждаела от сериозна реформа и трябвало да се намали социалното неравенство.

Според него при първото отшумяване на заразата, трябва да се повиши събираемостта на данъците.

Това, че дефицитът на БВП е 3 процента е добре, но това била само една цифра и тя не може да бъде критерий за измерване на икономиката.

Защото “когато няма инвестиции и правилно определени разходи за наука, следващите правителства няма да могат да покриват нуждите на социалната система, ще се наложат по-високи данъци, това ще доведе до нова политическа криза и нови заеми“, прогнозира Радев.

За оставката на Борисов

„Не аз му искам оставката, а хилядите граждани у нас и в чужбина. Нанесоха се тежки поражения срещу държавността. Смяната на този режим е належащо.

Борисов си харчи милиони и милиади без парламент. Вместо парламента да контролира правителството, при нас е обратното. Той може да отиде в парламента, да пие кафе и си тръгне с оставка“, твърди президентът.

За Северна Македония

България трябва да отстоява историята, никой друг освен нас няма да го направи.

Работейки откровено, ние с колегите от Северна Македония ще намерим правителното решение. Съседите ни продължават с идеологемите от миналато, трябва да тръгнат по друг път. Не може да има безуслона подкрепа. Националната ни рамка е приета от парламента и тя отстоява обективно нашите интереси. Длъжни сме в дух на приятелство да търсим и да стъпим на истината. България трябва да отстоява националното си културно наследство, казва Радев.

Според него било смущаващо мълчанието на българското правителството, защото нямало ясно изразени механизми за постигане на резултати.

Оставката на Методиев

Радев заяви за първи път, че причината за оставката на шефа на кабинета му Калоян Методиев не е празненството със социалистите, а общата оценка за работата му.

Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена, казва Радев. Той заяви, че социалистите са го издигнали за президент да се изправи срещу статутквото и той го е направил. Пожелах на Нинова бързо възстановяване в болницата, каза Радев, но не каза в какви отношения са.

Промяната е невъзможна без стотиците хиляди хора отляво, каза той.

За партията му

За първи път не бе толкова лаконичен. "Моята партия е партията на всички почтени български граждани", заяви той.

Президентът допусна, че не е изключено и в крайна сметка може вече и да работи за свои, политически планове или поне да се интересува от тях.

На конкретния въпрос, дали ще прави партия, Радев загатна, че дали ще прави партия зависи от времето и други фактори.

"Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете. Зависи от обстоятелствата. Много са факторите. Отдавна съм заявил, че подкрепям всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място", каза той.

Неговата партия била на всички демократи и родолюбци.

На повторния въпрос ще прави ли партия, стана ясно, че не изключва тази възможност, но нямало да бъде от яд, защото трудно се ядосвал.

За свития юмрук

Радев отговори, че не е единственият президент, който го прави и се сравни с президента Доналд Тръмп.

Защо нямаме обединение дори в най-голямата пандемия

Всички механизми за управление са в ръцете на Борисов. Консултативният съвет за национална сигурност не може да работи заради липса на доверие и надеждна информация, твърди Радев.

Нямало едно обещание, което е поето, а после реализирано. Той нямало да подаде ръка на властта, защото не искал да допусне да има още едни орган, който ще лъже хората.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе