Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Дончев: Радев се държи като партиен лидер

Дончев: Радев се държи като партиен лидер
  • Политическите нрави деградират, каза вицепремиерът

„Г-н президентът се държи като партиен лидер”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Нова тв, коментирайки разделението в обществото и недоверието към институциите. По повод репликата на Румен Радев, че Бойко Борисов е станал „невнятен“, Дончев заяви, че политическите нрави деградират. Според него само дълбока промяна като приемането на нова конституцията би довело до нещо добро. Ако ние непрекъснато инвестираме в разделението на хората, няма да се движим напред. Според мен в момента е събрана достатъчна енергия, която може да се претвори в политическа и да се стигне до реална промяна, каза Дончев. Той припомни, че за  промени в Конституцията и сериозни реформи не винаги е имало  мнозинство. И заяви: „подозрително е, когато промени в основния закон са подкрепени само от една политическа сила, пък било то и най-голямата.”.

Томислав Дончев съобщи, че много хора са  участвали в изготвянето на проекта за нова Конституция. Сред тях са били правосъдният министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Екатерина Захариева, както и експерти от Министерски съвет. Добре свършената работа зависи от това дали текстовете ще бъдат приети в този вид от Великото Народно събрание, каза Дончев. За объркването на държавния герб, вицепремиерът заяви, че това е текст заимстван от старата Конституция и допълни, че това не е най-същественото. „Всички чакат с нетърпение какъв текст ще се появи и е нормално да има хора, които мислят по различен начин и да търсят дефекти. Важно е да се гледа същината, включително и недоволството. Няма как след подобен низ от недоволство да има само персонални промени. Трябва да се променят правилата и начина по който функционира демокрацията, коментира вицепремиерът. Той бе категоричен, че проектът на ГЕРБ не дава повече права на прокуратурата и по-малко на президента. Дончев и напомни, че омбудсманът, който също няма право на законодателна инициатива, през годините е изработвал закони и е заставял парламента да се съобрази с това.

За това дали трябва да има референдум за нова Конституция, Дончев коментира, че това би забавило много промените. По повод за машинното гласуване, Дончев каза, че българите много ясно са заявили мнението си, според което всички проблеми на изборния процес ще се решат с въвеждането на машини. И макар че това крие рискове, волята на хората трябва да се уважи. В закона обаче не е разписано какъв тип машини са нужни, както и други подробности.

По повод изпочупената кола на семейство на бул. „Ситняково” снощи, Томислав Дончев каза: „Полицията се опитва да бъде навсякъде, но ресурса им не е безкраен. Самите полицаи казват, че не може всеки който е решил да прави нещо, което не е според закона, те да осигуряват охрана. Полицията не може на всяко новоблокирано кръстовище да се озовава в реално време.“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе