Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Радан: Чакам ви при Филипи (ОБЗОР)

Радан: Чакам ви при Филипи (ОБЗОР)

За Марк Антоний или Брут се смята, гадаят историци

И със съюзниците, и с враговете ще се срещнем при Филипи. Тази интригуваща закана отправи чрез фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев малко след като обяви, че от вчера е опозиция на Бойко Борисов, кабинета и управляващата коалиция. Докато председателят на АБВ Георги Първанов се чудеше с усмивка къде ще стои от днес Кънев - при БСП или при "Атака", историците гадаеха в коя точно роля на римски герой се опитва да влезе човекът на Костов.

При Филипи през 42 г. пр. н. е. се състои легендарната последна битка между обединените войски на Марк Антоний и Октавиан Август срещу легионите на двамата сенатори - убийци на Цезар Марк Юний Брут и Гай Касий Лонгин. Брут и Касий са в изгнание, след като организират заговора срещу Гай Юлий Цезар и лично го пробождат с кинжалите си в сената. Издъхвайки, Цезар прегръща своя близък приятел Брут и изрича историческата фраза: "И ти ли, Бруте", която и до днес се казва на предателите.

Интересно е дали Радан се смята за бъдещ император като Октавиан Август, или за войн, който наказва предателите като Марк Антоний, чудеха се историци вчера. И сами си отговаряха, че Кънев по-скоро си признава, че като Брут ще падне при Филипи.

Още по-любопитен бе фактът, че историческият пост на Кънев е на фона на култовата от зората на демокрацията песен на Милена Славова: "Ха-Ха". В която се пее: "опитах се да светя като крушка", "създадох вечния скандал" и "омръзна ми и още как".

"Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година. Не съжалявам нито за това, което опитах, нито за всичко, което разбрах. То прави борбата, която ни предстои (а борбата тепърва предстои...) много по-ясна и вътрешно обоснована. Ще е изумително тежка и много дълга", продължи фейсбук заканите си Кънев.

Докато активистите на "Протестна мрежа" изографисваха в нета Христо Иванов като Левски, а Радан Кънев броеше своите "съюзници" и "врагове", оставка хвърли и шефът на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов. Той също се обяви за опозиция. Минути по-късно с поста си се раздели и съветникът по култура и образование на вицепремиера Румяна Бъчварова Ясен Атанасов. Десните в парламента започнаха да гадаят колко депутати от групата на Реформаторския блок ще последват Радан и Гроздан. Лидерът на ДСБ се хвалел, че "води" със себе си между 8 и 11 парламентаристи. Но до късно снощи други минали в опозиция нямаше. Според правилника на НС напусналите групите си законодатели нямат право да сформират нови.

Реформаторите
в шок от Кънев

"Парадоксална ситуация - лидер на една от управляващите партии в коалицията със свои министри в кабинета, да мине в опозиция. Такова чудо не сме виждали, какво се случва". Това коментираха вчера изумени депутати от Блока. Някои от тях обаче не бяха изненадани от решението на Кънев. На сбирки на парламентарните групи във вторник вечерта - и на РБ, и на ПФ, наследникът на Костов е обявил какво смята да направи, ако не минат предложенията му. Опитал да накара всички в РБ да напуснат дружно управлението, но получил отказ. Пред патриотите обаче заявил, че между 8 и 11 депутати в РБ ще го последват. В петък той свиква заседание на националното ръководство на ДСБ. Ако не бъде подкрепен, Кънев ще подаде оставка като председател на партията, твърдят реформатори. Те бяха изненадани и от Гроздан Караджов, който чрез Фейсбук обяви, че оттегля подкрепата си за правителството и подава оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. "Ще продължа да изпълнявам задълженията си на депутат от опозицията и вярвам, че това очакват от мен хората, които ме избраха за техен представител", пише той. Малко по-късно пред бТВ пък пресметна, че още 15 от РБ са готови да напуснат управлението. Той обаче бе категорично опроверган от Реформаторския блок, откъдето заявиха, че това са спекулативни твърдения. "Парламентарната група не се е събирала на общо заседание и няма заявени такива намерения от други народни представители от Реформаторския блок, освен Радан Кънев и Гроздан Караджов", се казва в официално съобщение.

Първанов: По-добре късно,
отколкото никога

По-добре късно, отколкото никога. Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира оставката на правосъдния министър Христо Иванов. "Наистина смятам, че досегашният министър беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт, в това число и на конституционните промени", допълни той. И напомни, че още преди седмица АБВ поиска оставката му.
"Не смятам, че това ще предизвика някакви драматични промени в коалицията. Министър-председателят ще предложи нов министър. АБВ няма претенции за този пост. Нашата битка е била за принципи и ценности. И в крайна сметка той закономерно си отива от мястото, за политиката не мога да коментирам", каза още Георги Първанов.
Той не смята, че и оттеглянето на Радан Кънев в опозиция ще предизвика някакви сътресения. С уговорката, че не би злорадствал за решението му, той шеговито вметна: "Само се питам къде ще седне - дали при БСП като опозиционен депутат, или ще си избере друго място". Лидерът на АБВ изрази надежда да не станем свидетели на "самоцелно опозиционерство". "Много от нашите решения не бяха приети, но ние не сме си късали ризите, не сме поставяли ултиматуми. Така е в политиката - веднъж печелиш - постигаш "исторически компромис", следващия път получаваш исторически провал. Трябва да се свиква това, включително и младите политици", допълни бившият президент.
"Абсурдно е български политик да обявява съобразяването с решения на КС за "робуване", възмути се зам.-председателят на АБВ Румен Петков, цитирайки стенограма от закрито заседание на лидерите на парламентарни групи, подкрепящи коалицията.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе