Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Работих много за срещата на ЕС с Арабската лига

Борисов: Работих много за срещата на ЕС с Арабската лига

"Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш също толкова гарантирани отношения и с президента на Турция". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в Първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД).   "Успях да изградя такива отношения, че с противници като Турция и Египет да сме еднакво добре, както и с противници като САЩ и Русия, Косово и Сърбия", подчерта Борисов. 

"Аз работих много за тази среща. Египет е важен партньор. Успял съм да изградя такива отношения", каза премиерът Бойко Борисов непосредствено преди срещата си с президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси .

"Ние сме добри приятели от много години. В ООН се видяхме, поддържаме телефонен контакт и в края на краищата това е едно признание и за него да дойде целият Европейски съвет тук", добави Борисов по адрес на египетския президент.

На въпрос за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия, министър-председателят заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.

Според Борисов Саудитска Арабия може да бъде бъдещ голям инвеститор в България. По думите му това е една голяма държава, с която имаме изключително добри отношения.

"Кралят (бел. ред. на Саудитска Арабия) ми е пратил писмо, но не съм имал време да го прочета. Ще го прегледам тук", каза Борисов.

 Форумът в Египет цели да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят, както и да определи насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес, като във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат поставени теми, свързани с търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и ситуацията в региона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе