Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Путин идва у нас, но при едно условие

Путин идва у нас, но при едно условие

За да дойде руският президент Владимир Путин в България, трябва да има подготвени големи проекти. Това заяви посланик Анатолий Макаров в интервю за БТВ. Той направи разграничение между ритуална и работна визита и заяви, че имаме възможност за втората.

По думите му по-скоро има шанс да дойде скоро външният министър на Русия Сергей Лавров, който не е бил в България от 6 години, но пък преди няколко месеца Екатерина Захариева му бе на гости.

Посланикът обаче заяви, че има сили, които не искат да пристигне тук нито единия, нито другия. По-нататък в интервюто обясни и кои са тези сили.

Посланикът раздели двустранните отношения на два етапа, като вододела за него е 21 октомври 2019 година, когато започнахме с изгонването на руски дипломати.

Външни сили се опитват да влияят на България, за да не се реализира Балкански поток и това са „американските съюзници“, каза Макаров и цитира интервюто на заместник-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл, който заяви, че за Америка Балкански поток е неприемвил, тъй като продължава енергийната ни зависимост от Русия.

Същите сили пречат и на отношенията между България и Русия, каза посланикът. По неговите думи този „лов на руски дипломати“ предизвиква в Москва „чувство на огорчение и раздразнение“, а „ако това е цената на Балкански поток, тя е твърде висока“.

Макаров заяви, че вярва на премиера Борисов и на енергийния министър Теменужка Петкова, които са го уверили, че ще направят всичко възможно газопроводът да го има, „защото иначе трябва да мине през Румъния“.

И разказа как се е срещнал с Петкова след посещението й в Америка и тя отново го е уверила в позицията ни.

Споделям мнението на Борисов, че това е Балкански, а не Турски поток, защото газопреносната система е ваша, каза Макаров. „А че не се харесва това на всички, такъв е животът. Не може да се харесваме на всички“, повтори  Макаров.

Той заяви, че много се надява страницата в отношенията ни с Русия отново да бъде обърната, защото „винаги сме били едни до друг, ще бъдем и занапред“. Заяви, че е наясно с мисълта на Николо Макиавели, че целта оправдава средствата, но завърши с думите: „след година отново ще си говорим“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе