Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Не пуснахме втори руски самолет за Сирия

Не пуснахме втори руски самолет за Сирия

България отказа да пусне втори руски самолет за Сирия. Причината е, че Москва не е уведомила държавата ни за въздушния коридор в нужния срок. Това съобщиха от външно министерство вчера. Законовият срок за подаване на заявка за осъществяване на полета е пет дни. Искането обаче е постъпило на 14 октомври (сряда) за 16 октомври (петък), обясни говорителят на МВнР Бетина Жотева. От руското Министерството на извънредните ситуации не казаха защо не са спазили законовите срокове. Според тях самолетът е бил пълен с над 20 тона хуманитарна помощ - месни, рибни и млечни консерви, захар, одеяла и предмети от първа необходимост. "Отказът на България да предостави въздушното си пространство няма да повлияе на оказването на хуманитарна помощ за Сирия", добавиха пък от Москва. Според Министерството на извънредните ситуации руският самолет е пристигнал в Латакия по алтернативен маршрут. Очаква се на връщане самолетът да прибере от Сирия над 80 граждани на Русия, ОНД и други държави, които искат да напуснат Сирия.

Това не е първият случай, в който България отказва да допусне прелитането на руски самолет през въздушното й пространство. В средaта на септември самолет с хуманитарна помощ за Сирия беше отклонен, тъй като Русия отказа той да спре за проверка на товара. Тогава военният министър Николай Ненчев коментира, че службите са имали съмнения, че е възможно да се пренася и оръжие.

Самият премиер Бойко Борисов пък тогава разкри, че дни преди това е наредил да бъде пуснат друг руски самолет за Сирия. Въпреки че съзнавал, че така нарушава ангажименти на България към НАТО, той не искал да допусне "на другия ден да събираме останки от хора и самолети по Черно море". Още тогава той призова Москва да не допуска повече провокации към България. В отговор пък Русия заяви, че ще търси алтернативни маршрути.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе