Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Пускат свободен вход за Европейските купи по ски

Пускат свободен вход за Европейските купи по ски

Една от актуалните звезди на световната купа в алпийските ски Петра Влъхова (Слвк) ще участва в два от четирите старта за Европейската в България от 9 до 13 февруари. Това стана ясно на днешната пресконференция на Българска федерация ски и организаторите от Пампорово и Боровец. Засега Влъхова, която спечели слалома за Световната купа в Оре този сезон е заявила, че ще кара в гигантските слаломи на Боровец (12-13 февруари).

Освен нея се очакват и още много от водещите състезателки през сезона да пристигнат в България за участие в предстоящите 4 старта от Европейската купа по ски алпийски дисциплини в Пампорово (9-10 февруари) и Боровец (12-13 февруари). Родопският курорт ще приеме на писта "Стената" два слалома, а в Рила дамите ще карат гигантски слалом на писта "Попангелов". За първи път България приема в един сезон, не един, а цели 4 старта от Европейската купа и то в два курорта. Организатор на състезанията са БФски, "Пампорово" АД, "Бороспорт" с подкрепата на ММС и генералните спонсори на федерацията - Fibank, Audi, Mtel и Generali., генералния рекламодател дестинация България.

"Изчакваме до последно заявките на отборите, за да имаме пълна ясното около участничките. Ние ще се представим с 5 състезателки, като Мария Киркова е единствената по-опитна, останалите са млади надежди и тяхната задача ще е да се класират поне в Топ 40. Всички са добре дошли следващата седмица на тези стартове. Входът е свободен, нека да подкрепим нашите участнички и и да приветстваме едни от най-добрите в световните алпийски ски, коментира по време на пресконференцията Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

Участие в Пампорово вече е потвърдила и втората в ранглистата за ЕК в дисциплината слалом Елизабет Вилибалд (Гер). Очаква се до приключването на заявките това да направи и лидерката в класирането Катарина Галхубер (Ав).

Общо за стартиране в родопския курорт са се записали 45 състезателки от 12 нации. С най-голям отбор засега ще са от Швеция - 7 алпийки. България ще бъде представена от водещите си състезателки - Мария Киркова, Вера Асенова, Михаела Кехайова, Даниела Елинова и Ролита Стоименова. Все още обаче продължават да пристигат заявки за участие от цял свят, като се чака и потвърждение от лидерката за големия трофей в Европейската купа Марен Скьоелд (Нор).

За Боровец до момента са пратили заявки 41 алпийки от 9 нации. Най-голям е тимът на Швейцария - 10 алпийки. България ще бъде преставена от Мария Киркова, Даниела Елинова, Михаела Кехайова и Вера Асенова. Потвърдила е участие четвъртата в ранглиската Симоне Вилд (Швейц). Все още обаче се чакат заявките от Австрия и Италия, където са най-добрите в дисциплината.

"За първи път ще се проведат 4 старта за Европейската купа в България. Правителство винаги е подпомагало зимните спортове и по-специално алпийските ски. Сега финансовата помощ е 1.4 млн. лева – по 700 000 за всеки два кръга в курортите. Сигурен съм, че ще се справим, както винаги сме го правили-. Пожелавам успех на организаторите", заяви по време на пресконференцията министър Красен Кралев.

Скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов разкри, че пистата в Боровец на която ще се проведат гигантските слаломи е в много добро състояние, въпреки високите температури. "Радостно е че Боровец отново е домакин на състезания от висок ранг. Това е най-стария ни зимен курорт и чрез тези стартове той отново е на картата на световните зимни центрове. Дано и времето бъде с нас в дните на стартовете за Европейската купа", каза още Попангелов.

Виктор Гичев, директор на състезанията разкри подробности около подготовката на трасетата. "Топлото време не е толкова голям проблем, дори напротив – то ни позволи да подготвим още по-добре трасетата. В сряда приключи подготовката на пистата в Пампорово, а днес, четвъртък ще завършим трасето в Боровец. Направихме над 1 метър изкуствен сняг за да може всички да се спускат при равни условия. Очакваме по предварителни заявки 75 състезателки в Пампорово на слаломите и 70 алпийки на гигантските слаломи в Боровец", каза Гичев. Според него се очаква поне 10 много известни имена да пристигнат в България за стартовете.

"Това е третата Европейска купа, която организираме в последните години, заяви по време на пресконференцията Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. - Вече натрупахме опит и към момента всичко по организацията и подготовката върви гладко. Това е най-безснежната зима в последните 5-6 години, но не се притесняваме. Трасето е отлично подготвено, писта "Стената" е в състояние да приеме дори старт за СК. Готово е тренировъчното трасе – писта 10 над "Стената" с дължина 400 м. Иначе самата писта за слаломите е с дължина 700 м".

Георги Кочов, изпълнителен директор на "Бороспорт" припомни на медиите, че това е 12-ата Европейска купа, който се организира в Боровец, но първа изобщо за жени. "Иначе дебютът в европейските купи на Боровец бе преди 39 години, когато аз и Пепи Попангелов бяхме сред участниците. Сега сме сред организаторите. Тогава пистата бе "Ястребец" 2, сега е на името на "Попангелов". Благодаря на Българска федерация ски и Министерството на младежта и спорта че съдействат такива стартове да бъдат у нас и ние като домакини да представяме пред света възможностите на нашите зимни центрове. Надявам се всичко да е ОК в края на следващата седмица. Наистина звучи куриозно, но затоплянето ни помогна да обработим пистата и да я направим още по-твърда. А пък и метеоролозите прогнозират застудяване, дори снеговалеж до стартовете", допълни Кочов.

Юри Копач, представител на един от генералните спонсори на БФСки - Дженерали заяви, че компанията подпомага ски-спорта и се радва, че се включваме в организацията на европейските купи в България.

Според Преслава Владимирова (Порше България, представител на Ауди) компанията е тясно свързана със ски-спорта, не само в България, и в световен мащаб. "Обещаваме подкрепа и за тези мащабни състезания, каза Владимирова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе