Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

В Рио не им пука за Зика

В Рио не им пука за Зика

Бразилците ще строят и по време на игрите, твърди Димитър Кръстанов

Талантът в петобоя с мъка си тръгнал от Копакабана

Един от най-големите ни таланти в модерния петобой Димитър Кръстанов е само на няколко крачки от виза за Олимпиадата в Бразилия. Пловдивчанинът завърши на страхотното 12-о място в поредния старт от Световната купа. Състезанието се проведе в именно в Рио де Жанейро, който след около 135 ще се превърне в епицентър на едно от най-големите спортни събития. Митко обаче няма време да се радва на постижението си, защото трябва да бъде концентриран и да продължава да показва най-доброто от себе си в предстоящите стартове. Първият от тях още този уикенд в Рим. Следва надпревара в Кечкемет, Унгария. Черешката на тортата обаче ще е Световното първенство в Москва. Място в ТОП 3 в руската столица ще даде директна квота на Кръстанов за Града на Спасителя. Последният шанс ще е финала на Световната купа в Сарасота, САЩ. За негова радост и тази на родителите му, федерацията е направила всичко възможно, за да мисли само за състезанията. Митко, който бе част от кампанията на "Стандарт" за "Младите шампиони", намери време, за да разкаже за битката и впечатленията от Рио де Жанейро. планове, предстоящата олимпиада.

"Нямам определен план за действие. На всяко състезание хвърлям максимално усилия", това бяха първите думи на Митко за предстоящите 4 старта до олимпиадата. Той разказа, че много внимателно е анализирал миналогодишното си представяне в СК и е видял положителните неща и грешките си. "Това бе просто проба. Исках да видя как стоят нещата и дали ще имам сили да издържа. И сега не е лесно, но знам, че мога да взема квотата", заяви уверено той. Самият Кръстанов не е доволен от това, че е завършил на 12-о място в Рио. Пловдивчанинът се ядосва, че е допуснал грешки в ездата, които вероятно са му коствали място в Топ 10. "Това си бяха мои пропуски. Знам, че имам сили да се представя по-добре. Състезанието обаче бе и едно от най-тежките, в които съм участвал до сега. Резултатите бях страшно близки", разказва Кръстанов.

Неговото слабо място е фехтовката

"Наваксвам лека-полека. Тренирам усилено още от края на септември миналата година. Започнах да постигам доста стабилни резултати във фехтовката, което започна да се отразява и по-добре на цялостното ми представяне. Така бе и в Рио", продължава Митко. "Състезанието бе на същото място, където ще е и надпреварата за златото на Олимпиадата. Прави впечатление, че все още се строят. За съжаление, не всичко е още направено, както трябва. Само на външен вид изглежда много красиво", отсича талантът. "Организаторите дори се постараха да състезанието да се проведе като Олимпийско. Това дойде малко тежко и може би ново за повечето състезатели. Всичко много бързо се случваше. Ти стартираш единия ден, прибираш се доста уморен в хотела и знаеш, че само след няколко часа започва следващия. Нямаше пауза между квалификациите и финалите", каза още чудото на "Стандарт". "Всичко беше много стриктно.

Единственото, което липсваше бяха обедите

Имаше меню, което ни даваха, но в него имаше само няколко сладки неща, бисквити. А това не ти стига, за да те засити за състезанието, дойде ни малко нанагоре. Нямаше какво да направим, защото нямаше време да търсим храна. За това стискахме. Карахме на закуска и вечеря", добави още Митко. "Басейнът, в който плувахме вероятно ще се строи и до началото на игрите. Интересно беше, че нямаше трибуни. Залата за фехтовка беше направена много добре. Може би 3000 души могат да се съберат. За Комбайна (б.р. дисциплината стрелба и бягане) предполагам, че също ще сложат седалки навреме, защото и там", сподели българинът.

Кръстанов призна също, не е видял много реклами за предстоящата олимпиада. "Има, но те не са толкова много, колкото би трябвало за такъв форум. Ние бяхме в центъра. Там са поставени екрани, на които се появяваха реклами на страните, които ще дойдат. Но не мога да кажа, че беше много промотирано. До олимпийското село не стигнахме. Разбрах, че то е близо до Деодоро, предградие, което се състои предимно от военни бази и казарми. Ние бяхме настанени на пъпа на Рио. Навсякъде около нас се ремонтираше. А

извън центъра навсякъде си е гето

Дори не знам хората как живеят по-принцип", разкри още от впечатленията си пловдивчанинът. Той призна, че усещането да стъпиш на плажа на Рио е уникално. "Изобщо не е близо до нашето Черноморие. Това, което ми направи най-голямо впечатление, беше ивицата. В широчина тя беше около 150 - 200 метра. Нямаше нито едно застроено място, никъде. Нямаше боклуци и платени места. Всичко е свободно за хората. Тук, в България, това много липсва. Атлантическия океан също е уникално нещо", призна талантът.

Според Кръстанов в Рио няма паника заради вируса Зика. "Коментирахме това с другите състезатели. Дори не знам точно какви са симптомите. Разбира се, ако успея да взема квотата за Рио, ще разуча подробно всичко. В града не беше пълно с комари. Да, имаше ги, но ние нямахме проблем. Още при пристигането ни раздадоха специален спрей", сподели Митко. Той каза своето мнение и за все по-честите допинг скандали, които разтърсват спорта. "Списъците ги следя непрекъснато. Не са ме проверявали от миналата година. Със сигурност обаче скоро ще ми взимат проби. Аз нямам какво да крия. Имам си доктор, който се грижи за мен. Федерацията също има такъв специалист. Нещата при мен се гледат под лупа. Баща ми Атанас, който ми е личен треньор, няма да ми даде да взимам каквото и да било, без то да е проверено подробно. Гледам да съм натурален и да взимам нещата, които могат да ме възстановят. Всъщност дори не спазвам диети. Не се спирам.

Гледам само да не ям много сладко

за да не кача килограми. Наблягам, естествено, на плодове и зеленчуци, но хапвам и вредни храни, два-три пъти в месеца", коментира Кръстанов.

Ако успее да вземе квотата, то талантът вече има план за подготовка. Става въпрос за Фонт Ромеу, Франция. Там е едно от най-добрите места за състезатели в петобоя. Затова го предпочитат отборите на Великобритания, Франция, Италия, Германия. "Въобще всички най-добри се подготвят там. Ако има лагер, със сигурно ще отида там. Трябва ми подобно нещо", споделя още Митко.

И с толкова много спортове не е изненада, че свободното му време е кът. Дори за приятелката Стефани. "За съжаление тя не може да идва с мен на състезание. Студентка е, сама се издържа и наскоро дори смени работата. В момента не се виждаме. Само уикендите в Пловдив. И то ако успеем", признава талантът.

За да може да се съсредоточи върху Рио, Кръстанов е прекъснал обучение в НСА. След олимпиадата обаче Митко има амбиции да продължи и висшето.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе