Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ЮНЕСКО не е против втори лифт в Банско (ОБНОВЕНА)

ЮНЕСКО не е против втори лифт в Банско (ОБНОВЕНА)

ЮНЕСКО не е против втори лифт на Банско, нито възразява срещу плана на правителството за развитие на ски зона „Банскo" в рамките на национален парк „Пирин". Държавите членки на Комитета за световното природно наследство на ЮНЕСКО гласуваха решение, с което отбелязват нуждата разширяването на ски инфраструктурата да премине през задължителните по българското законодателство процедури и екологични оценки. Това е резултатът от проведената в Бахрейн вчера 42-ра годишна сесия на ЮНЕСКО. Българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, представи и защити държавната позиция за опазване на Национален парк „Пирин". Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета, потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк.
Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред.
Три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции.
Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин" вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта.
В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе