Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Приемаме военноморски център на НАТО във Варна

Приемаме военноморски център на НАТО във Варна

Съединените щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна. Идеята ще подкрепи инициативата на НАТО за т. нар. адаптирано предно присъствие. Двете страни изразяват и желание да си сътрудничат допълнително, за да засилят колективната сигурност по югоизточния фланг на НАТО. Това се казва в съвместно изявление на българското и американското правителство, разпространено след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом.

България ще продължи да инвестира в модернизацията на въоръжените си сили, подобряването на оперативната съвместимост и изпълнението на декларираните цели на НАТО.

Съединените щати, от своя страна, поемат ангажимент да предоставят помощ в областта на сигурността, да улеснят достъпа до модерни отбранителни технологии, както и да разширят обхвата на военните учения и обучението.

В изявлението се подчертава готовността за съвместна работа за диверсификацията на газовите доставки и на ядрено-енергийния сектор на България. Вашингтон декларира, че ще подкрепи страната за справянето с корупцията.

В последното изречение на съвместното изявление се казва, че двете страни възнамеряват да си сътрудничат и в защитата на медийните свободи.

"Съединените американски щати са важен стратегически партньор на България и ние отдаваме голямо значение на развитието на двустранните търговско-икономически връзки“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с представители на Американската търговска камара. Това e най-влиятелната представителна организация на американския бизнес, в която членуват 300 000 компании от едрия и среден бизнес в страната, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

"Значителен потенциал за инвестиции от Съединените щати има във високотехнологични сектори като информационните и комуникационните технологии, аутсорсинга на бизнес процеси, машиностроенето, електротехниката и електрониката“. Това обяви още премиерът Борисов.

По данни на българското Министерство на икономиката, през 2018 г. търговията със стоки със САЩ е достигнала стойност от над 975 млн. щатски долара, а износът ни е на стойност от над 633 млн. щатски долара (без услугите).

По оценка на Българската агенция за инвестиции, общият обем на преките американски капиталовложения в България за периода 1996-2016 г. е 1 милиард и 690 милиона евро. Така САЩ се нареждат на 9-то място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе