Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 г.

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 г.

Народното събрание прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 година. „За" гласуваха 108 народни представители, 62 бяха „против", а 10 гласуваха с „въздържал се". Депутатите от ПГ на ДПС влязоха след първата регистрация за започване на пленарното заседание. От ПГ на БСП бяха в зала, но не се регистрираха. В пленарна зала на гласуването присъстваха здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Между първо и второ четене ще изслушаме всички предложения за промени в бюджета за НЗОК и ще включим тези, които са приемливи, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на обсъждането на бюджета на НЗОК.

Министър Ананиев благодари на всички народните представители, които са се изказали. „Считам, че предложенията в бюджета са целесъобразни, правилни и по време на дебатите между първо и второ четене някои от тях ще бъдат приети, защото водят до по-добра ефективност на здравната система. Имаше и мнения, с които не съм съгласен и те не отговарят на политиката, която си е поставило министерството и правителството като цяло. Обръщам се към всички изказващи се и всички, които искат да направят предложения, да ги направят пред Комисията по бюджет и финанси след първо гласуване и там отново ще обясня кои са приемливи и ще ги включим в бюджета и кои считам, че не са приемливи и не водят до реформиране на системата", обясни здравният министър.

По отношение на финансовите показатели Ананиев посочи, че счита, че предвиденият ръст за 2019 г. в размер на 490 млн. лв. ще създаде условия НЗОК заедно със съсловните организации да намерят най-справедливото и балансирано решение по отношение на всички здравноосигурителни плащания. „И така да решим проблема за подобряване на качеството и достъпа на българските граждани до здравеопазване. Не е вярно, че няма показатели за измерване на качеството, даже вървим до такива, които да измерват индивидуалните нужди на всеки пациент. Така е съвместно с НЗОК и съсловните организации ще работим по този въпрос по изготвянето на анекса, с който ще се решат тези неща", обясни министърът на здравеопазването.

Вече се явява и трети здравноосигурителен модел. Дебатът в работните групи е много сериозен, каза още Кирил Ананиев. „Бюджетът на НЗОК е стъпил на създадената традиция в годините назад. Той е преходен, който може би ще бъде последен преди влизането на новия здравноосигурителен модел", коментира той. „Предлагаме с Преходните и заключителни разпоредби да решим няколко неща, необходими за въвеждането на новия здравноосигурителен модел", обясни здравният министър и допълни, че промените целят да се създаде средата, необходима за безпрепятствено влизане на новия здравноосигурителен модел, който и да е той. „За да бъдат успешни промените, всички „препъни камъчета" да бъдат премахнати", каза още Кирил Ананиев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе