Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Цонев: Прибързаните действия създадоха излишна паника

Цонев: Прибързаните действия създадоха излишна паника

 

Създадоха се условия за паника, каквато няма и затова в спешен порядък трябваше парламентът да излезе с акт в защита на българския лев. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по проекторешението за даване на гаранции при влизането на България в Еврозоната.
Депутатите на ДПС се присъединиха като съвносител на въпросното решение.
С него даваме ясен сигнал и на нашите европейски партньори, и на българските граждани, че ние желаем да влезем в еврозоната, но не на всяка цена, коментира още Цонев. По думите му втората част от решението категорично казва, че ако някоя от страните членки на еврозоната плюс Дания предложи друг курс, България прекъсва пътя си към еврото.
"Обръщам се към ГЕРБ и към Централната банка. Такъв въпрос като валутния борд, като пътя на България към Еврозоната, не е въпрос от компетенцията на управляващата партия или управляващата коалиция. По простата причина, че по тази тема има консенсус от началото на членството ни в ЕС. По тази тема всички основни политически партии са казали "да". Не само са казали, през годините са правили всички необохдими стъпки и са подкрепяли съответните документи, закони, решения, а те са безброй", каза Цонев.
Той разкритикува управляващите. "Създадоха се условия за съмнение в стабилността на българския лев, преговорите и разговорите по пътя към механизма ERM 2 трябваше да бъдат обсъждани с всички политически сили, за да можем всички заедно да вземем това решение и да застанем пред българския народ с решение, което не подкопава, не внася съмнение и по никакъв начин не разколебава хората в курса на лева. Това доверие беше извоювано много трудно", каза още Цонев. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе