Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Президентът „яде“ от подкрепата на БСП за евровота?

Президентът „яде“ от подкрепата на БСП за евровота?

Активната роля на президента Румен Радев във вътрешната политика ще отнеме от подкрепата за БСП на евроизборите, които ГЕРБ ще спечели с по-голяма разлика от прогнозираната. Такова предположение направи политологът Стойчо Стойчев в интервю за БНР.

„Не смятам, че ще бъде много голяма избирателната активност. Нещо от порядъка на 2,1-2,4 милиона души, която е доста по-ниско от активността на парламентарни избори – 3-3,5 милиона души. Динамиката е интересна, защото наблюдаваме активна роля на президента, който измести БСП, и то точно по популистките теми – честност, корупция и евроскептицизъм. Появява се ново измерение в българската политика – за Европа или за Русия. Президентът заема центристка позиция, където са и ГЕРБ, но неговата позиция е много по-проруска“, смята политологът.

Според него това принуждава БСП да използва много по-проевропейска реторика. Това обаче е трудно, тъй като лидерът Корнелия Нинова има вътрешна конкуренция с много по-висок ранг, какъвто е лидерът на ПЕС Сергей Станишев, от когото се чувства застрашена.

Социалистите имат нужда от победа на евровота, за да поискат предсрочни парламентарни избори, но тук се сблъскват с ролята на Румен Радев.

„Благодарение на активната президентска роля, разликата между БСП и ГЕРБ няма да бъде малка. Очаквам ГЕРБ да спечелят над БСП с по-голяма разлика, отколкото се прогнозира“, смята Стойчо Стойчев. 

Политологът е на мнение, че президентът Радев и екипа му имат собствен план за реализация в политиката, с който се краде електорат от БСП.

„Въпросът е каква ще бъде ролята на президента и дали ще има някой играч на европейските избори, който ще се ползва с неговата подкрепа – някакво генералско движение например. Има време за нещо такова, в българската политика всичко е възможно. Може да се регистрира и независим кандидат“, смята Стойчев.

„Реалистичната прогноза е ГЕРБ да вземат 6 или 7 евродепутати. Най-доброто за БСП е 5 мандата. Три мандата най-вероятно ще имат ДПС, с 1 по-малко от предишните евроизбори. Един мандат ще има „Демократична България“, предвид сегашните данни, и още два ще останат за патриотичните формации, като един от тях може да стане и 7-ми за ГЕРБ“, прогнозира политологът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе