Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Президентът се спъна в Чудесата на България

Президентът се спъна в Чудесата на България

Докато съветниците на президента дават показания пред Темида, Радев обикаля държавата, за да се диви на културно историческото ни наследство. Но се препъна във величието му..

На фона на всекидневните скандали и чутовната вражда между институциите в настоящето, единственото, което продължава да ни обединява, е славното ни минало. Днес президентът обаче включи и Чудесата на България в топовните си залпове срещу кабинета.

„Навсякъде в света археологията и представянето на националното културно-историческо наследство е част от икономиката, докато в България все още липсват достатъчно усилия на държавата в тази посока“, каза Румен Радев. И добави: „Трябва да има национален план за популяризиране на всички тези археологически обекти“.

Похвално е желанието на президента да се запознае отблизо с обектите, с които се гордеем като нация. И с тракийската „Хераклея Синтика“, която посети миналия уикенд, и с базиликата в Плиска и Мадарският конник, които обиколи днес. Няма как обаче как да не е забелязал, че не са покрити с праха на историята, а блестят с нова светлина и събират десетки хиляди туристи всяка година.  

Заслугата е на десетките археолози, които посветиха живота си, за да ги разкрият за поколенията, на кметовете, които от години дават пари, за да ги консервират и социолизират, както и на държавата, която всяка година увеличава финансирането. Затова и културно-историческия туризъм за първи път от най-новата ни история в последните години бележи двуцифрен ръст.

В периода на най-голямата криза за туристическия бранш, умните държави пращат общи послания навън за богатството на историческото наследство, а не го превръщат в арена за разчистване на политически битки. Ако беше жив, Божидар Димитров щеше да му разкаже  какви са заветите на предците ни от Плиска и Велики Преслав.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе