Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Президентът призова за референдум в Лондон

Президентът призова за референдум в Лондон

Лондон. Президентът Росен Плевнелиев призова към референдум за изборните правила по време на визитата си в Лондон.

„Вярвам в отговорното отношение и продължавам да апелирам референдумът да се проведе заедно с изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Не искам да вярвам, че партиите в парламента имат интерес от ниска избирателна активност", коментира късно на във вторник Плевнелиев пред близо 200 сънародници в българското посолство в Лондон, предаде държавната пресслужба.

"В рамките на Конституцията ще дам всичко от себе си този референдум да се проведе по един достоен начин", заяви Росен Плевнелиев.

Относно създаването на Съвет за българите в чужбина държавният глава припомни, че по инициатива на президентската институция темата беше дискутирана с представители на българските общности от цял свят. По бъдещата Стратегия за българите в чужбина все още се дебатира, поясни Росен Плевнелиев, като напомни, че президентската институция няма законодателна инициатива. Една част от тази стратегия трябва да бъде и възможността българите да могат да гласуват електронно и във всяка част на планетата, но е необходима политическа воля това да се случи, смята президентът.

Една от дискутираните теми бе възможностите за по-бърза образователна и професионална адаптация и реализация на завършили образованието си в чужбина млади българи; реформата в съдебната система и репутацията на страната ни в чужбина.

„Системата на правораздаване в България е реформирана пет пъти! Това е удобно извинение да не насочим вниманието към постигнатите резултати", коментира Росен Плевнелиев. „Решението е политиците да се откажат да кадруват в системата. Не трябват повече реформи, трябват резултати", подчерта държавният глава.

Плевнелиев коментира, че българите се интегрират много по-добре от много други чуждестранни и местни общности. За пример Плевнелиев посочи Германия, където има около 125 хиляди българи. Сред тях безработицата е 7.2 на сто, сред германците е 7.7%, а сред другите чуждестранни общности там е 14.4 на сто. Това, според президента, означава, че българите се справят и се интегрират много по-добре дори от местната общност, защото са трудолюбиви, посветени, дисциплинирани и добре образовани. Във Великобритания идват повече млади българи, които са амбициозни, работят много, полагат усилия и допринасят за местната икономика, коментира още Росен Плевнелиев. Темата ще бъде част от разговорите на държавния глава по време на официалното му посещение в Обединеното кралство, което продължава до 19 март.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе