Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Президентът награди покорители на Еверест

Президентът награди покорители на Еверест

София. Президентът Росен Плевнелиев връчи Почетния си знак на участниците в българските експедиции до връх Еверест (8848 м) от 1984 г. и от 2004 година. Това стана на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2 . През тази година се навършват съответно 30 и 10 години от провеждането на двете експедиции.

Почетния знак на президента от името на алпинистите приеха ръководителите на експедициите Аврам Аврамов (1984) и Методи Савов (2004), за изключителния им принос и заслуги за развитието на алпинизма в България и за проявената храброст по време на българските национални експедиции до връх Еверест.

„Двете експедиции са легендарни и изписаха нова страница в летописа на българския алпинизъм. Гордеем се с вас, с вашата храброст и постижения", каза държавният глава в приветствието си към участниците в изкачванията.

„Днес ние, като нация, имаме нужда от пример за силата на духа и за значението на екипността. Те са определящи за успеха в алпинизма като спорт, но и като начин на живот - само така всеки може да даде най-доброто от себе си. Вие доказахте, че българите могат да бъдат заедно и да работят в екип и в най-тежките условия", подчерта още президентът.

Първата българска експедиция до Еверест се провежда през април и май 1984 г. под ръководството на Аврам Аврамов. В състава й са включени още 22-ма участници, като петима от тях достигат до върха. Христо Проданов, Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков изкачват Еверест по един от най-трудните алпийски маршрути в света - Западния гребен, наричан още „Жестокия път". Христо Проданов е тринадесетият човек на планетата, който достига Еверест без кислород и нарежда България на седмо място сред страните с такова постижение. Той намира смъртта си на слизане от върха.

Втората българска експедиция се провежда през 2004 г. с общо 10 участници. Четирима души успяват да покорят върха - Николай Петков, който е първият българин с две изкачвания на Еверест, Дойчин Боянов и Христо Христов, които успяват да достигнат върха без кислород, както и Петко Тотев. Христо Христов обаче остава завинаги под върха.

През 1984 г. българите изкачват Западния гребен на Еверест с траверс по класическия маршрут. Този път е наречен „Българския маршрут" и до момента не е повторен. „Това постижение, както и преминаването на алпинист по три различни маршрута, са без аналог в света", каза ръководителят на втората експедиция Методи Савов, който изказа благодарност на държавния глава от името на големите български алпинисти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе