Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът спира и търга за Зимния дворец

Премиерът спира и търга за Зимния дворец

Бургас и Варна ще обявят наново поръчки за 170 млн. лв.

Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София на стойност 35 млн. лв. ще бъде отменена днес. Това съобщи премиерът Бойко Борисов вчера от Брюксел. По-рано през деня той стопира и изпълнението на няколко големи търга във Варна и Бургас за още общо 170 млн. лв.

"Нека да го наречем политическа воля", коментира Борисов от сърцето на Европа. "Процедурите са законосъобразно проведени и съответно законосъобразно спрени. Разпоредил съм на спортния министър да ми подготви по същия начин да спрем и обществената поръчка за Зимния дворец, тъй като и там от моята проверка излизат неща, за които няма извършено престъпление, но може да се направят по-добре", каза още премиерът.

Поръчката за ремонт на Зимния дворец в столицата бе обявена на 30 декември 2015 г. Възложител е държавното предприятие "Академика 2011". По време на правителството на Пламен Орешарски спортният министър Мариана Георгиева също стартира процедура за ремонт на спортния комплекс, но сумата от 50 млн. лв. предизвика обществен скандал. Поръчката бе спряна от служебния спортен министър Евгения Раданова, но въпреки това "Академика 2011" обявиха победител - обединение, в което водеща бе компанията "Главболгарстрой". По-късно ВАС отмени конкурса.

В унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки с голяма парична стойност и обществен интерес, община Варна спира двете най-големи към момента процедури, съобщиха от кметството. те са за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателна станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци" и за строителството и ремонтите на пътна и улична мрежа и паркове във Варна. Първата обществена поръчка е за 24,487 млн. лв., втората - за 120 млн. лв. По тях няма избрани изпълнители, а тръжната документация е минала без забележки предварителния контрол и без жалби по критериите. От общината посочват, че двете поръчки ще бъдат организирани отново "с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност".

Фирмите, предоставили оферти за избор на изпълнител на поръчка за пречиствателната станция в "Златни пясъци" са "Солстрой" ООД, "Партньори ПСОВ Златни пясъци" ДЗЗД, "Главболгарстрой" АД, "Хидрострой" АД, "КИ - Златни пясъци" ДЗЗД, "Кристална вода" АД, ДЗЗД "ППХ Златни пясъци". За другия търг по избора на изпълнител за ремонта на варненските улици кандидати са "Девня трейд" ООД, "Автомагистрали Черно море" АД, "Пътно строителство" АД, ДЗЗД "Черно море 2016", ДЗЗД "Инфраструктура 2016", "Сдружение ПСТ Трафик", "Обединение Варна 2020", "Хидрострой" АД, " АБ Инвест НН" ЕООД, "Тийм Инженеринг" ЕООД.

Община Бургас също прекратява изпълнението на търг - за проектиране и изграждане на "Спортен комплекс с покрит басейн" в квартал "Славейков". Причината според съобщението на общината е, че нито един от участниците не се вмества в гласуваната в края на миналата година от общински съвет рамка за поемане на дълг от близо 11.7 млн. лв. Офертите на всички кандидати са били с милион и повече лева над тази сума. Общината ще обяви нова процедура за спортен комплекс, в която ще промени параметрите от предното задание, така че предложенията да се вместят в договореното финансиране. Четири фирми са участвали в търга - Консорциумът "Щрабаг - спортен комплекс", обединението "Бургас спорт", консорциумът "Спортен комплекс Бургас 2015" и варненският консорциум "Планекс Дизайн". Комисията е определила за печеливша офертата на "Бургас спорт". Макар и с по-висока от тази на "Щрабаг", тя била предпочетена, защото имала по-добри показатели по точки. Общият бюджет на проекта възлиза на 13 млн. лева с ДДС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе