Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът: Радев не е еднакво отдалечен от партии

Премиерът: Радев не е еднакво отдалечен от партии

Видно е, че президентът Румен Радев не е еднакво отдалечен от всички партии, всяко негово изказване е в полза на опозицията, заяви пред репортери в Сибиу министър-председателят Бойко Борисов.

На въпрос прави ли се кампания с държавни пари, Борисов заяви: „Президентът Радев я прави всеки ден, вместо да каже на неговите хора да се върнат на работа – защото не може да се водиш на работа в парламента и да не ходиш. Аз си показах цялата програма. Ако е против да се дадат 20 млн. за училищни автобуси - да каже. 9 млн. лв. дадохме за машини за гласуване“.

Борисов посочи, че дори със самото си изказване президентът е взел страна. „Освен това, защо трябва да му напомням на кой пленум ходи като президент? Случайно са се озовали неговите хора в листата на БСП. Той ни прави на кьорави вече. Аз проявявам джентълменство. Изцяло ние свършихме работата за военното училище в Долна Митрополия. Той 10 години се е борил и не е успя. Защо училището не го пуснаха в мандата на Орешарски“, коментира Борисов.

„Президентът с държавни пари прави кампания и трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да сезираме и ние ЦИК. Всяко негово изказване е в полза на опозицията. Завчера говорихме за училището в Долна Митрополия колко се радва“, каза още министър-председателят. „Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен. И после аз трябва да му коментирам думите. Видно е, че не е еднакво отдалечен. Колкото Плевнелиев беше еднакво отдалечен от БСП и ГЕРБ, толкова е и Радев. Защо трябва да проявяваме лицемерие, от негова страна всъщност“ заяви Борисов.

Мнозинства в следващия Европейски парламент ще се правят с тежки компромиси, каза още Борисов.

„Нека да честитим Деня на Европа, Деня на победата. Исторически това е един ден, в който всички празнуват. И мисля, че е добре да се каже за тези времена, които са били, какво се е случило – кaк сме се отървали от фашизма и сега се намираме в една силна и обединена Европа. И как една Германия, разрушена тогава до основи, в момента е най-голямата икономическа сила в Европа“, заяви Борисов и посочи, че победените тогава сега са първи в Европа по социален статус, икономически растеж и мощна икономика, а победителите са доста накрая.

„Историята е доста интересна и трябва да се чете и да се вадят поуки. Защото и днес в контекста на европейските избори има популисти, социалисти, крайно леви, крайно десни. Много сложни са нещата. Да се надяваме, че ще се развият в положителен за Европа план“, коментира министър-председателят.

Борисов заяви, че на Срещата на върха е говорил много за Западните Балкани и за конфликтите, които зреят. По думите му направеното от България се отчита. „Много е направено, но в най-важната сфера – увеличаване на доходите, все още сме последни, така че много трябва да се помисли и за нашия регион“, обясни той.

Премиерът посочи, че мнозинства в следващия Европейски парламент ще се правят както в България – с тежки компромиси. „Това златно време, когато леви и десни управляваха Европа и се разбираха за кой президента, за кой премиера, беше лесно и хубаво. Сега ще се правят много тежки конфигурации“, заяви Борисов. Той посочи, че трябва да се гласува за системните партии.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе