Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Аталай:Премиерът да провери офшорки ли купуват ЧЕЗ

Аталай:Премиерът да провери офшорки ли купуват ЧЕЗ

Големите пари обичат тишината, но задължение на премиера е чрез службите да провери дали парите на "Еврохолд" за закупуването на ЧЕЗ са чисти и дали не се намесват офшорки. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването "Беновска пита" по Канал 3 по повод новия опит да продажба на енергийното дружество, което има 2,2 млн. абонати.

"Ние в ДПС смятаме, че законът за енергетиката има достътчно инструменти, за да се контролира сделката, но е важно как ще бъдат написани критериите за нея. Ами ако Иван Иванов (шефът на КЕВР- б.р.) сгреши в критериите, е съвсем възможно ЧЕЗ да може да съди България", заяви още Аталай. Според него Бойко Борисов е реагирал твърде емоционално, когато "Инерком" на Гинка Върбакова се опита да купи ЧЕЗ, но сега е подходил по-реалистично като е заявил, че съдбата на сделката ще зависи от проверките, които институциите и службите ще направят.

Аталай заяви, че не знае дали Цветан Цветанов стои зад Еврохолд, но отхвърли версията, че компанията може да иска да купи енергийното дрежуство заради предстоящите местни избори. "Ако "Еврохолд" иска да влезе в политиката, купувайки ЧЕЗ, няма да стигне далеч", предупреди депутатът.

Според него по въпроса за намаляването на партийните субсидии премиерът Борисов като лидер на управляващата партия е реагирал твърде емоционално, вместо отговорно. Според него оставянето на партиите без държавна помощ поставя под риск цялата политическа систечма. "Появиха се плакати и протести „Народът срещу партиите“, а всяка демокрация се осъщестява чрез политическите партии. Приканвам НПО –тата, които ги организират, да излязат със своите платформи и да влязат в управлението", каза Аталай.

"Можем да заимстваме системата за субсидиите на САЩ и Дания, но ние в ДПС сме против субсидиране извън държавата. Работил съм по времето, като имаше дарения, но те не бяха на светло. Ние сме за дарения, но те да са публични. Бих казал на г-н Борисов, че ако си сериозен политически лидер, трябва да взимаме решения, които не са популярни, но в дългосрочен вариант са правилни", заяви още Аталай.

Той коментира и отношенията между Борисов и бившия му заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Не съм баба Ванга и не мога да прогнозирам каква ще съдбата на Цветанов в ГЕРБ. Проблемът между Борисов и Цветанов тлееше от 7-8 месеца, дори от една година. Той не започна с Апартаментгейт", каза още Аталай. Според него преди националната конференция на управляващата партия там ври и кипи. Такава била и ситуацията в БСП.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе