Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът: На Балканите сме се разбрали да сме равни

Премиерът: На Балканите сме се разбрали да сме равни

Премиерът Бойко Борисов даде брифинг след срещата си на балканските лидери в резиденция "Евксиноград".

На нея присъстваха премиерите на Гърция Алексис Ципрас и на Румъния Михай Тудосе, и президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Навремето в Солун беше подписана пътната карта и вече е факт - ние с Румъния сме членове на ЕС, естественото място на Сърбия е в ЕС, заяви Борисов. - Между нас не може да стои държава неприета в съюза. Затова всички ние работим по процеса по присъединяване на Сърбия в ЕС и това той да бъде ускорен. Това ще е в полза на сигурността на Балканите и на света."

По думите на Борисов българското председателство е много важно за всички в региона. „На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички да сме равни. Тук на този регион трябва да има мир и просперитет. Нашата позиция е да помогнем на ЕС да не мисли за нашия регион, да не създаваме проблеми. От загубите, които сме преживели сме се разбрали да търсим примирие", заяви премиерът на България. Той благодари на колегите си, че са приели поканата. „Така даваме сигнали, че в този регион има отговорни, искащи мир политици, оставящи назад, това което пречи и градящи просперитет". Сръбският президент Александър Вучич заяви, че за всички тях мирът и стабилността са най-важни. „Работим по конкретни инфраструктурни проекти.

Вътрешната газова връзка с България е много важна за Сърбия. Заедно можем да направим много за нашите граждани. Благодарен съм за тази покана". Той използва възможността, за да отбележи, че ЕС прилага двойни стандарти спрямо Сърбия, отказвайки да приеме референдума за независимост на Каталуния, докато същевременно приветстват разделено на Косово. „ЕК реагира по различен начин с референдума в Косово и в Каталуния. Ние сърбите се питаме защо трябваше да ставаме жертва на двойния стандарт? Благодарен съм на своите приятели, ще продължим трудните реформи". На срещата днес са били обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, както и актуални въпроси, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

Очаквайте подробности

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе