Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Преговорите с Русия – крачка напред /ОБЗОР/

Преговорите с Русия – крачка напред /ОБЗОР/
  • Борисов: Национални предатели са тези, които искат да заровим 6 млрд. лева за транзитната мрежа
  • Медведев: Изтребители ще дойдат, важно е да имате газ и АЕЦ

Крачна напред в търговско-икономическите си отношения отбелязаха България и Русия след срещата на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев и преговорите между делегациите на двете страни.

Българо-руските преговори минаха в откровен и конструктивен диалог. Надяваме че по този начин сме си начертали планове за бъдещото, каза Медведев след разговора си с Борисов в Министерски съвет днес.

„Росатом“ ще участва в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“,

Руският гигант „Росатом“ ще участва в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“, но ако не го спечели ще съдейства максимално, за да се построи централата.

Програма за съвместни  действия  в сферата на туризма за периода 2019-2021 г парафираха министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин и българският министър на туризма Николина Ангелкова. Планът предвижда увеличаване на руските туристи у нас. За да се случи това, ще бъде реализиран пуснат ферибота Бургас – Новоросийск. Конкретните мерки за привличането на повече гости от Русия ще бъдат набелязани на икономически форум днес.

Две споразумения за разрешаване на проблемите в пенсионното осигуряване на гражданите на двете страни подписаха социалните министри на Русия Максим Топилин и на България Бисер Петков. План за консултации между външните министерства на България и Русия разписаха и заместник-министрите на двете държави Юрий Щерк и Александър Грушко.

Борисов: Национални предатели са тези, които искат да заровим 6 млрд. лева за транзитната мрежа

Борисов пред Медведев: Имаме ОК от ЕС за хъба

България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има, за да не се налага да реже за скрап цялата си газопреносна мрежа, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с Дмитрий Медведев. Борисов ясно подчерта, че България не избира между ЕС и НАТО или Русия, а защитава своите интереси. „Има сили, които се възползват от присъствието на Медведев, да задават въпроса - „НАТО или Русия“. Аз искам Черно море да е зона на приятелство, на туризъм, на фериботи. То е прекрасно море, но е тясно за военни действия. Затова приканвам НАТО и Русия да седнат на преговори и да вземат решение“, призова Борисов. И след това още няколко пъти каза, че е готов да посредничи в отношенията НАТО - Русия.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Не избираме между НАТО и Русия, а си браним интереса

Борисов разясни и защо страната ни държи "Турски поток" да докара руски газ у нас, както и да се реализира хъб "Балкан". „Относно газовата сфера понесохме големи щети. Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“: България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава? Така че България иска поне да запази това, което има“, заяви Борисов. Той посочи, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика, а сега чакаме от втория ръкав на "Турски поток" само 15 млрд. кубика.Етикети:          

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе