Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Председателят на Европарламента на среща с наши младежи

Председателят на Европарламента на среща с наши младежи

Председателят на ЕП Антонио Таяни ще дискутира с млади хора бъдещето на европейския проект на 21 ноември в София. 

По повод визитата на Председателския съвет на Европейския парламент (включващ председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в България Информационното бюро на ЕП организира дебат със студенти и млади хора на 21 ноември 2017 г. от 16.30 ч. в зала 272 на Софийския университет „Св. Климент Охридски". За участие в дискусията е необходима предварителна регистрация тук.

Дискусията с г-н Таяни и членовете на Председателския съвет на ЕП ще бъде под надслов „Гласът на младите: Каква Европа искаме?" и ще даде възможност на младежите да изразят своите виждания и очаквания, свързани с бъдещото развитие на европейския проект, както и да отправят своите въпроси към политическите лидери на Парламента. Модератор на събитието ще бъде журналистът Светослав Иванов.

Трите основни теми, които ще бъдат обсъдени по време на дебата, очертават проблемите, които българските младежи определят като най-важни в последното проучване на Евробарометър. Това са: младежка безработица, бедност и социално изключване; сигурност, миграция и опазване на външните граници на ЕС; свобода на придвижване, учене и работа в рамките на ЕС.

Предстоящото събитие е част от работно посещение на Председателския съвет на ЕП в София на 21 ноември 2017 г. във връзка с наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от месец януари 2018 г. Непосредствено преди дискусията г-н Антонио Таяни ще бъде удостоен с почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски" със синя лента. В самия дебат се очаква да вземат участие около 600 млади хора.

Антонио Таяни (ЕНП, Италия) бе избран за председател на Европейския парламент през месец януари тази година. Той ще бъде начело на институцията за две години и половина, т.е. за половин парламентарен мандат, като може да бъде преизбран. Председателят представлява Европейския парламент извън рамките на институцията и в отношенията на Парламента с останалите институции на ЕС.

Председателският съвет на Парламента е политическият орган на ЕП, който притежава правомощия относно организацията на дейността на ЕП и законодателната програма, предоставянето на правомощия на комисиите и делегациите, както и определянето на техния състав, връзките с останалите институции на Европейския съюз, националните парламенти и трети държави. Председателският съвет се състои от председателя на Европейския парламент и от лидерите на политическите групи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе