Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Пред жертвите на тоталитаризма: Да не забравяме!

Пред жертвите на тоталитаризма: Да не забравяме!

ГЕРБ почете паметта на жертвите на тоталитарните режими. На общоевропейския ден - 23 август, представители на партията се поклониха пред всички хора, чийто живот е бил погубен от тоталитарните и авторитарните режими по света. Възпоменанието се проведе пред Мемориала на жертвите на комунизма в България до НДК, където бе положен венец от името на  ГЕРБ. 

На събитието присъстваха народни представители от ГЕРБ, евродепутати, общински съветници, представители на МГЕРБ, както и членове и симпатизанти на партията.

„Време е да покажем като общество, че сме се поучили от уроците на историята и имаме мъдростта да взимаме правилните решения. България е направила своя цивилизационен избор и той е безалтернативен. Ето защо трябва да заклеймяваме всички недемократични движения. Не съм изненадан, че днес отсъстваха представители на БСП, но силно ме озадачи липсата на други партии, определящи себе си като „десни“ и борещи се за демократична България“, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

„Демокрацията е най-ценното нещо – макар и някои хора да говорят как им е отнела много. Призовавам младите хора, които сега са по площадите, да дойдат и тук – където е увековечена паметта на хилядите наши сънародници, избити от комунистите. Не мога да приема, че в протест за демокрация могат да участват членове на БСП, която е пряк наследник на БКП – двигател на толкова много процеси, нямащи нищо общо със свободата и демокрацията“, заяви след възпоменанието народният представител от ГЕРБ Лиляна Друмева, която е и председател на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“.

„За нас е важно младите хора да знаят историята, да са наясно с тоталитарните режими и най-важното - да знаят последствията от тях. Само знанието може да ни помогне да не допускаме това да ни се случи отново. Ние сме европейска страна и трябва да живеем като истински евроейци. Още веднъж поклон пред паметта на жертвите на тоталитарните режими“, заяви Михаела Иванова от Младежи ГЕРБ.

Не бива да се забравят жертвите на национал-социалистическата и комунистическата диктатура, каза председателят на СДС Румен Христов, предаде Агенция „Фокус“ .

„За поредна година идваме да сведем глави пред жертвите на тоталитарните режими. Тук главно фиксираме национал-социалистическата и комунистическата диктатура. Повече от 140 млн. са жертвите на тоталитарните режими в света, но ако погледнете тяхната идеологическа същност, ще видите, че жертвите, които дават държавите, в които има комунизъм, са много много повече, отколкото тези, в които беше хитлерофашизмът.

Загубата на интелигенцията на България след 9 септември, после и след утвърждаването на комунистическия режим, са много големи, ние даваме свидни жертви. Едни от най-големите в ЕС на глава от населението. Само първите седмици има избити около 20 хил. души", каза Христов.

Той посочи, че 23 август е денят, в който министърът на външните работи на Германия Рибентроп и министърът на външните работи на Съветския съюз Молотов подписват този акт за ненападение и подялба на Полша и северните страни.

По думите му от този ден започва чумата на 20 век от кафявата страна и от червената. "Не бива да бъде забравено това нещо. Не бива да се повтаря никога. Ако погледнете жертвите, дадени от пандемии, най-тежките испански грип, сега коронавирусът и жертвите от Първата световна война, са далеч по-малко от тези, които са дадени по време на тоталитарните режими. За жалост там пострадват хора, знаещи, можещи - интелектуалци, но от собствените си държави. Става дума за идеологическо разчистване на сметките вътре в тези държави", коментира още Христов.

В градинката на НДК бяха и граждани, дошли да почетат жертвите на тоталитарните режими.

След това бе отслужена панихида в памет на жертвите на комунизма в параклиса „На всички български мъченици“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе