Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Правителството развързва кесията

Правителството развързва кесията

 

Пакет от нови социално-икономически мерки, които трябва да омекотят удара от кризата за хората и бизнеса обсъждат в понеделник сутрин на коалиционен съвет Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. На срещата ще присъства и новия финансов министър Кирил Ананиев. Част от одобрените вече мерки, които не са работещи, ще бъдат преразпределени. Очаква се решение и за забавените кредити в помощ на бизнеса от търговските банки.

Социалните мерки включват предложения от вицепремиера Томислав Дончев и социалния министър Деница Сачева, от патриотите, от работодателите и от синдикатите. Предвиждат се помощи за социално слаби, които понасят най-големия удар, въвеждане на необлагаем минимум за 610 лева заплата, както и други директни помощи по линия на доходите. Пенсииите ще се индексират поне два пъти годишно, ще се раздават и безплатни ваучери на възрастните хора.

Предложението на ВМРО за раздаване на пари на калпак се очаква да бъде най-горещата тема при обсъжданията.

За младите семейства се обсъждат помощи за началото на учебната година, както и облекчаване на данъчната им тежест.

Икономическите мерки включват удължаване на програмата 60/40 до края на годината, увеличават се парите за назначаване на безработни. Ускорява се получаването на пари от грантовете за малкия и среден бизнес, обмислят се и секторни  програми за подкрепа на отраслите, най-потърпевши от кризата.

Предвиждат се и нови стимули за инвеститорите, които да подпомогнат и общинските бюджети.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе