Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Банско прави първия полигон за сноуборд в България

Банско прави първия полигон за сноуборд в България

Първият професионален полигон за сноуборд ще бъде изграден в ски зона Банско. Предложението за това направено от треньора на националите Виктор Жеков бе подкрепено днес от концесионера на ски зоната "Юлен", Българска федерация ски и министерството на младежта и спорта.

Най-успешният ни треньор Виктор Жеков представи проекта си на министър Красен Кралев и обяви, че го дарява на "Юлен", за да може най-накрая българските сноубордисти да имат къде да тренират нормално у нас и да се състезават. На презентацията присъстваха вицепрезидента на БФСки Георги Бобев, маркетинг директора на "Юлен" Иван Обрейков и най-успешните ни състезатели в сноуборда Сани Жекова и Радослав Янков, както и неговия треньор Георги Атанасов.
"Имаме заявено инвестиционно намерение от страна на "Юлен", на Виктор Жеков и Българска федерация ски да изградят професионален полигон за сноуборд в Банско. Ние категорично подкрепяме този проект и ще окажем пълно съдействие за реализирането му. Има и други полигони в Боровец, Пампорово и Осогово, но те са само за дисциплината слоупстайл. Полигонът в Банско ще даде възможност за провеждане на състезания и тренировки във всички дисциплини от този спорт. Министерството ще подкрепя всички инвестиционни намерения, които са свързани с развитието на спортната инфраструктура, коментира министър Кралев.

От своя страна Виктор Жеков заяви, че искрено се надява най-накрая в България да бъде изграден истински професионален полигон за сноуборд.

"Липсата на нормално място за тренировки и състезания в сноуборда е проблем с който ние се борим от много години, каза още Жеков. - Това ще бъде чудесна възможност състезателите да се подготвят максимално добре и да гоним конкурентите си по света, а така ще се увеличи и броя на практикуващите този спорт".

"Сноубордът е най-успешния спорт в Българска федерация ски и създаването на истински професионални условия за развитие на този спорт и подготовка на състезателите ни е особено важно, коментира Георги Бобев. - Ние привестваме инвестиционното намерение от ски зона "Банско" и концесионера "Юлен" и се надяваме то да бъде реализирано. Ще подкрепим и всякакви други проекти, които ще спомогнат за развитието на сноуборда и всички останали дисциплини. Спортната инфраструктура за зимните ни спортове в България е крайно недостатъчна и за това всеки нов полигон и нова писта са добре дошли, за да може нашите клубове в които имаме хиляди деца да могат да се подготвят максимално добре и да имаме повече поводи за радост както сега с Радо Янков".

Маркетинг директорът на "Юлен" Иван Обрейков заяви, че дружеството е готово веднага след края на зимния сезон да започне изграждането на полигона за сноуборд, разбира се след получаването на необходимите разрешителни за това.
"Изградим ли този полигон може да станем и домакини на голям световен форум в сноуборда, както бяхме в последните години в алпийските ски. След като и г-н Кралев се е заел да помага се надявам скоро да имаме решение", категоричен бе Обрейков.

Първата ни победителка в стартове за световната купа в сноуборда и пета от последната зимна олимпийда Сани Жекова заяви, че е много радостна от новината за предстоящото изграждане на професионален полигон за сноуборд.
"Подкрепям това споразумение и съм изключително щастлива, че този тренировъчен полигон ще стане реалност, каза Жекова.

Същото мнение изрази и постигналия две победи за Световната купа в последния месец Радослав Янков.
"Очаквам с нетърпение този полигон да стане реалност, за да може много скоро и ние да имаме нормални условия за подготовка в България, а не да тренираме в чужбина, където има условия - сподели Янков.

Водещият ни сноубордист и неговия треньор бяха наградени с почетни плакети от министър Кралев.
"Искам да отдадем заслуженото на Радослав Янков за страхотните успехи, които постигна в световната купа и да му пожелаем успех в следващите 4 старта, за да може да задържи водачеството в генералното класиране, заяви министър Кралев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе