Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП праща сигнал за източване на здравната каса

БСП праща сигнал за източване на здравната каса

Социалистите ще сигнализират прокуратурата с искане да направи проверка в Министерство на здравеопазването във връзка с твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за източване на здравната каса. Това каза на пресконференция в централата на БСП заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Сигналът ще бъде внесен още днес, уточни той.

Драгомир Стойнев посочи, че от БСП смятат, че е налице организирана, координирана, извършвана с административни протекции кражба от здравните вноски на българските пациенти. Той коментира, че интервюто на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, дадено в събота, е било изключително важно, тъй като на практика повдига завесата за това как се управлява здравната ни система.

Стойнев каза, че от интервюто е станало ясно, как касата плаща за услуги и дейности, които са в пъти по-малък обем или изобщо не са извършени или как едно лекарство в държавна болница се заплаща на една цена, а в частната болница - на седем пъти по-висока.

Стойнев припомни и за вота на недоверие в сектор здравеопазване, внесен от левицата през 2018 г. и изтъкна алтернативата, предложена от левицата - болниците да не са търговски дружества.

"Всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ. Многократно сме казали, че пари в държавата имаше, стига да не се краде", посочи Стойнев. Той определи правителството на ГЕРБ като "правителство на източването" и визира източването на язовири и това на НЗОК. По думите му няма система в страната, която да функционира нормално.

"Дали ще има оставка на поредния министър, зависи колко са верни тези твърдения, но е факт, че българското здравеопазване в последните десет години се срина", каза той.

Проф. Георги Михайлов, член на здравната комисия в парламента, коментира, че реформите, които са се обещавали в сферата на здравеопазването, свързани с модела на управление и финансиране, електронната здравна система, централизираните търгове за продажба на медикаменти, контролът върху реекспорта, не са изпълнени. В целия свят болниците не са търговски дружества - това е парадокс за България, обясни Михайлов. По думите му така у нас се създава възможност със средства от печалбата на въпросните търговски дружества да се развиват други бизнеси. "Това са на практика твърденията на д-р Дечев и това създава сериозен дебаланс в българското здравеопазване", уточни проф. Михайлов.

Народният представител Десислав Тасков коментира, че социалният статус определя достъпа на българина до здраве.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе