Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Юнкер поздрави Борисов за "фокусираното председателство" /ВИДЕО/

Юнкер поздрави Борисов за

ВИДЕО ОТ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА ТУК

Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чиято балканска обиколка приключва днес в София. Двамата оглавяват среща с лидерите на страните от Западните Балкани в българската столица. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Жан-Клод Юнкер използва случая да поздрави премиера Борисов за ясното и целенасочено фокусиране на Българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов и Юнкер отбелязаха важността на срещата в резиденция „Бояна", която само дни след форума на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон събира отново лидерите на Западните Балкани. „Регионът е неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Двамата отбелязаха решителните действия и силна политическа воля от страна на правителствата на страните от региона за постигане на видим напредък по пътя към членство в ЕС. Премиерът Борисов акцентира върху необходимостта от съдействие от ЕК за проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност. „Изграждането на стратегически инфраструктурни обекти ще повиши свободния търговски обмен, инвестициите, конкурентоспособността и движението на капитали, а сътрудничеството в областта на образованието и културата ще гарантира помирението, добросъседството и утвърждаването на ценностната система на ЕС сред обществата, и най-вече сред младото поколение в региона", подчерта министър-председателят пред Жан-Клод Юнкер.

След срещата си двамата лидери дадоха съвместна пресконференция.

"ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани, заяви Юнкер. -  Очарован съм да бъда тук в София, в скъпата ми България. България е държава, която много обичам по ясни и обективни причини – любовта е нещо, което може да бъде обвързано с националността. България ни впечатлява с качеството на работата. Програмата тази седмица е много тежка и богата. Открих нещо много важно, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за страните от Западните Балкани. Имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяването в ЕС", заяви Юнкер.

По думите му това ще стане евентуално през 2025 г. евентуално, ако всички условия са изпълнени. „На този етап нито една от държавите не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък. Всички страни трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят. В ЕС следим отблизо тази нестабилност. Не искаме такава. Искаме да имаме стабилност, която да се постигне в процеса на преговори за присъединяване", каза още Юнкер.

"С тази си обиколка Жан-Клод Юнкер, Фредерика Могерини и Йоханес Хан се увериха колко отвратителна е свързаността в момента на Балканите и как е необходимо да отидеш до скандинавските държави, за да дойдеш в съседна държава, заяви от своя страна Бойко Борисов. - На тази среща представляваме интересите на Румъния и Гърция. Разчитаме на хибридното финансиране и на помощта на ЕК. Поставили сме си за цел до май да имаме готови лот по лот магистрали, за да можем в срокове да говорим на своите народи кога дадената отсечка ще стане готова. Важно е да продължи работата между специалните ни служби, прокуратурите ни. Всеки един от нас има с какво да се похвали и със своя принос. Доволен съм, че създадохме условия за двустранни и тристранни срещу между Белград и Прищина, Черна гора", заяви Борисов.

По думите му България не само в тези два месеца участва и има напредък, но вече има и финализирани поети ангажименти. „С Дъблинското споразумение вървим напред. С тази обиколка Юнкер показа, че и там където малко се говори за Западните Балкани, и там ще го видят и ще чуят. Тук е мястото да потвърдим, че това, което правим, не е насочено нищо срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу който и да е от съседите", каза още Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе