Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът: Посрещаме новия сезон със 100% чисто море

Премиерът: Посрещаме новия сезон със 100% чисто море

„Вредните слухове за чистотата на курортите си бяха истина. Сега вече можем да кажем, че новия сезон ще го посрещнем със 100% чисто море", заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новата пречиствателна станция край Несебър. Той преряза лентата заедно с министъра на екологията Ивелина Василева и кмета на Несебър Николай Димитров. Съоръжението ще събира и пречиства отпадните води на агломерация Несебър – Слънчев бряг – Равда, В нея ще се заустват и отпадните води на поморийските градовете Ахелой и Каблешково. Мегапроектът е на стойност 96,4 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013".

Сухата маса на месец, която ще остава в пречиствателната станция, е 2000 тона.„Всичко това е влизало в това море, докато си на Слънчев бряг",обърна се премиерът към Тити Папазов, който присъства на откриването.

По проекта вече e изградено дълбоководно заустване с дължина 2436 метра, което отвежда пречистените отпадъчни води навътре в морето. Извършена е реконструкция на довеждащи колектори и изграждане на нови. Построени са четири нови помпени станции, а три са реконструирани.

„Без помощта на държавата този проект нямаше как да се осъществи. Нека кметът на Несебър каже дали в едно нещо съм го спънал във времето, когато е идвал, за да работим заедно за община Несебър. Бях му казал: Не се съобразявай с изборите, стане ли готова, пускаме веднага да върви, защото няма по- важно от екологията и чистотата на морето ", каза още Борисов.

Министър Василева допълни, че по оперативна програма "Околна среда" вече са разплатени над 3 милиарда лева.

"Няма по-голяма помощ за бизнеса, туризма и за здравето на хората от чистата околна среда. Винаги се радвам много, когато правим пречиствателни станции и до момента сме изградили над 50, като до 2 години ще сме подсигурили качеството на водата по цялото ни Черноморие, написа в социалната мрежа премиерът Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе