Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Пореден ден без кворум в парламента

Пореден ден без кворум в парламента

София. Парламентът не събра нужния брой регистрирани и липсата на кворум отново провали парламентарния ден. Председателят на парламента Михаил Миков първоначално апелира депутатите да се регистрират. При първия опит броят на регистриралите се беше 113, а при втория - 110 народни представители при нужни най-малко 121. По този повод Миков заяви: „Тя работи системата, ама не се ползва. Ако обичат, квесторите да преброят по блокове. Знаете за Конституционния съд".

По думите му - някои групи нямат секретари, затова преброяването не може да стане чрез секретари.

„Всеки има право да присъства или да отсъства от залата. 110 народни представители са се регистрирали, но да видим дали има разлика между системата и присъстващите в залата", каза той.

ПГ на ГЕРБ излезе от пленарна зала, а представители на Атака като цяло липсваха, и Миков обяви, че днес отново няма да се проведе парламентарно заседание.

"Очевидно липсата на дисциплина и отсъствието води до провал на кворума", коментира ситуацията Миков. На въпрос докога ще продължава тази игра с кворума, Миков отговори: „Докато народните представители не разберат, че основната им задача е да присъстват в залата на Народното събрание". Той отказа да коментира нежеланието на ГЕРБ да спасяват кворума.

"Искам да кажа още веднъж на Станишев като мандатоносител – да идва на работа. Ние не сме длъжни да им правим всеки ден кворума; на фикусчето, което си го отглеждат – да идва и то на работа", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като парламентът не събра нужния кворум за започване на заседанието.

„Тотална незаинтересованост от страна на мнозинството, вижте, че те не идват на работа", заяви Борисов.

"Осем души от ГЕРБ сме се регистрирали сутринта, начело с мен, за да не са зависими от „Атака", заяви още Борисов.

„Този парламент трябва да се разпусне и да се отиде на избори. Тотална криза. Осем депутати, начело с мен, се регистрирахме. Ние няма да идваме заради поспаланковците и да им правим кворум. Станишев пак го няма – за пореден път. Фикусът пак го няма – за пореден път. Това е цветето, което БСП трябвало да отглежда. Нали той се нарече като стайно цвете – най-вероятно е такова. Ако искате теменужка да кажа, но фикус ми се вижда по-мъжко. Осем души сме си дали гласа, сиреч БСП и ДПС провалят заседанията, не могат да си намерят депутатите", добави Борисов.

„БСП и ДПС не идват на работа, не си осигуряват необходимия кворум, за да има правителство. Незабавни избори. Това е тотална парламентарна криза. Ние сме тук. БСП и ДПС заедно с цветето си да си осигуряват кворум. Осем души им дадох днес, не един", каза още Бойко Борисов.

„Аз съм с две инжекции в коленете, дадоха тежка реакция, едвам ходя и дойдох дисциплиниран на работа. Това няма да продължава така", заяви той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе