Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Повече от половината школа имат физическа охрана

Повече от половината школа имат физическа охрана

Училищата в страната с 2555, от тях 1400 са с осигурена физическа охрана на сградите, 837 училища са без осигурена физическа охрана, а с частична такава охрана на сградите са 306 училища. Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос за охраната в училищата.

Тя обясни, че това са данни от специален анализ, направен от Министерството на образованието и науката за сигурността в училищата.

"Във всички области са предприети мерки за подобряване на сигурността на учениците, съвместно с ръководствата на училищата, с органите на МВР, с областната и общинската администрация", каза министър Кунева.

Тя посочи още, че са взети мерки за подобряване на пропускателния режим в училищата, за изготвяне на графици на дежурства, за сключване на договори с охранителни фирми и за ограничаване на достъпа на външни лица, за обучение на персонала и инструктаж на учениците, за монтиране на допълнителни камери и за по-добра осветеност на училищните дворове.

Гарантирането на сигурността в училище, съгласно сега действащия закон и според Закона за предучилищното и училищното образование, който ще влезе в сила от 1 август т.г., е ангажимент на общините, заяви министър Кунева.

Тя отбеляза обаче, че Министерството на образованието и науката трябва да има по-активна политика в това отношение и затова през март ще се организира национална среща по въпросите на сигурността в училище, съвместно с представители на МВР и на правосъдието, на ДАНС, на неправителствени организации и на местната власт.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе