Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Политици от ЕНП обсъдиха перспективите на младежите в ЕС

Политици от ЕНП обсъдиха перспективите на младежите в ЕС

Повече от 300 младежи се включиха в първия местен диалог на Групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се проведе на 9 март 2018 г. в София. Участниците дебатираха с кмета на София Йорданка Фандъкова, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и Андрей Новаков и представителя от местната власт в Стокхолм (Швеция) Йелена Дренянин. Темата на първото по рода си събитие беше „Европа започва от София – Младежката перспектива и бъдещето на Европа".

„В ГЕРБ и ЕНП даваме възможност на младите, които желаят, да се включат в политиката не само като изразяват мнението си , но и като участват пряко във формирането на политиките – в изпълнителна, законодателна или местна власт," заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя сподели и плановете на Общината да създаде нова специална програма за финансиране на иновативни проекти с фокус върху сферата на опазването на околната среда.

Отговаряйки на въпрос на присъстващ студент, Фандъкова отбеляза, че образователните институции трябва да вземат добрия пример от инициативите за съвременни образователни програми и методи на граждански организации, за да се ускори реформирането на образователната система.

Младите ще живеят в много различно време от нашето. В бъдещето всички ще казваме не „аз имам работа", а по-скоро „аз създадох работа". Учителите днес не знаят какви професии ще имат децата, защото много от тях не съществуват още. Затова политиците трябва да са много бързи с адаптирането на образователните системи към социалните тенденции. Това заяви Йелена Дранянин - член на общинския съвет в Худинге, регион Стокхолм, Швеция.

Средният процент на младежка безработица в ЕС в момента е 17-18%. Това означава, че всеки 5-и млад човек в ЕС няма работа. В някои държави като Гърция младежката безработица достига до 44%, в Италия е 32%. Ние трябва да обърнем внимание на младите хора, на нашите връстници и да видим, че те имат проблеми с намирането на работа, влизането в пазара на труда. Тези хора се изключват от обществото и стават лесна плячка на емоционални, добрезвучащи, но манипулативни фрази на популистите. Ключът да се преборим с този проблем е образование. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. В отговор на въпрос на младеж, тя коментира, че начин да въвлечем повече млади хора в политиката е като говорим по-често за успешните примери и ги показваме и подкрепяме.

Като говорим за подобряване на мястото, в което живеем, трябва да сме конркетни и всеки да дава пример с действия и приноса си, колкото и малък да е той. Горд съм, че от България започна първата програма на ЕС, която ще стъпи на три континента – АЛЕКО, която е програма за обмяна на опит между млади предприемачи на глобално ниво. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Дойде време да спрем да търсим извинения и да намерим воля да се изправим и да поемем отговорност, да разберем, че всичко зависи от нас самите. Тогава положителната промяна ще започне да се случва много по-бързо, защото всеки от нас ще бъде носител на тази промяна," допълни един от най-младите евродепутати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе