Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ДПС не подкрепя рестарта на АЕЦ "Белене"

ДПС не подкрепя рестарта на АЕЦ

ДПС няма да подкрепи рестарта на проекта АЕЦ "Белене", обяви в енергийната комисия експертът по темата в движението Рамадан Аталай. "Започваме един нов проект със стари кърпежи", предупреди Аталай ден преди пленарната зала да обсъди темата.

Според него налице е тотална неяснота в намеренията ни, като например, дали може държавата да участва в една проектна компания с активите и пасивите на Белене, което е планирано в проекта. И затова ние казваме, че няма как да подкрепим това нещо, защото този проект няма да види бял свят. Защото не сте готови", обобщи Аталай.

Той разкритикува и БСП, и ГЕРБ, че проекторешенията им са идентични. "Днес пак искате парламентът да бъде параван за политическото решение. Дайте да се разберем какво правим вече!", призова Аталай. Това са палеативни решения на БСП и ГЕРБ. Искате БСП да се хванат на тези ваши дребнотемия, за да си правите голямата политика, заподозря управляващите Аталай.

С текста, който ни предлагат и БСП, и ГЕРБ, достигам до извода, че правим нещо, от което не зависи какво решение ще вземем днес", заключи той и се върна няколко години назад, когато "трябваше парламентът да обере негативите тогава, че Борисов е взел едно неправилно решение". "ДПС не иска да попречи, но ако продължавате да разбърквате още повече чекмеджето в сектор "Енергетика", трябва да знаете, че толкова повече ще страда държавата", отсече депутатът от движението. Ако премиерът премиерът Бойко Борисов беше дошъл в парламента и беше обяснил какво е станало на срещата в Москва и че ние ще купуваме не руски, а турски газ, ние може би щяхме да вземем някакво по-приемливо решение, натърти още депутатът от ДПС.

Припомняме, че още на следващия ден от визитата на премиера в Русия лидерът на движението Мустафа Карадайъ настоя министър-председателят да дойде в Народното събрание и да разкаже за разговорите си с президента Владимир Путин.

Въпреки критиките на ДПС обаче енергийната комисия одобри проекторешението за отпадане на мораториума върху новата АЕЦ, което бе внесено от ГЕРБ и ОП, а отхвърли това на БСП. Министър Теменужка Петкова изрази доволство от постигнатото съгласие в голяма степен и очаква пленарната зала да даде подкрепата си за енергетиката.

До 31 октомври е срокът, докогато трябва да е разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор, а през това време трябва да сме отделили в една проектна компания активите и пасивите по АЕЦ "Белене" до момента, обясни министърката.

На всички инвеститори енергийната министърка обяснявала, че имаме ясни параметри - без държавни гаранции, на пазарен принцип и без дългосрочни договори за изкупуване на енергията, каза Петкова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе