Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП подкрепи протеста на пилотите

БСП подкрепи протеста на пилотите

БСП подкрепиха протеста на военните пилоти от базата в Граф Игнатиево. Те поискаха изслушване на военния министър Красимир Каракачанов в парламента, но мнозинството отхвърли предложението им.

Депутатът Николай Цонков от БСП каза от трибуната на парламента: „Вчера станахме свидетели на един безпрецедентен протест на военнослужещи в България. Военните пилоти не издържаха на условията, при които са принудени да изпълняват своя дълг, а именно – да служат на България. Водената до момента политика на отказ от решаването на проблемите в сектора за сигурност доведоха до сегашната ситуация. Ние следим внимателно този процес, солидарни сме с исканията на военнослужещите и смятаме, че хората в системата и техните потребности са в основата за стабилизиране на сектора за сигурност."

След това той поиска изслушване на военния министър. Макар че това бе отхвърлено, председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че Каракачанов е уведомен за желанието на опозицията, което станало ясно по-рано – на Председателския съвет.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили, „военнослужещите нямат право на стачка и на синдикални действия".

Друг текст от закона гласи, че военните „нямат право да членуват в политически партии, движения или коалиции с политически цели и да предприемат действия по служба, с които да нарушават политическата си неутралност".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе