Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Плевнелиев: Подкрепям Екатерина Захариева

Плевнелиев: Подкрепям Екатерина Захариева

Всяко назначение на министър в редовно правителство е в компетенциите и отговорността на министър-председателя. Това каза президентът Росен Плевнелиев в „Панорама" по БНТ, отговаряйки на въпрос кой е предложил Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

Той бе ясен, че президентът носи своята голяма отговорност в служебните правителства.

"Нека заявя ясно, че аз подкрепям номинацията на г-жа Екатерина Захариева за министър на правосъдието", допълни държавният глава, като подчерта, че я познава много добре.

По думите му, тя не е човек, който се е хванала с тази тежка задача заради поста. „Г-жа Захариева неведнъж е трябвало да решава тежки казуси в държавата. Още като зам.-министър на регионалното развитие от 2009 г, именно тя стабилизира тотално фалиралите български държавни предприятия в строителния сектор. Тя беше отговорна за ускоряване на реформата в пътния сектор, за да можем днес да се похвалим с много нови километри магистрали", обясни президентът. По думите му, Захариева е отговорна и за стабилизирането на дейността на водните дружества в България.

„Сигурен съм, че изборът на г-жа Захариева за правосъден министър е заявка за експертност, за добронамереност, за надпартиен подход", добави той.

На въпрос не се ли притеснява, че евентуалните неудачи на съдебната реформа ще отидат за него, а плюсовете за правителството, Плевнелиев заяви: „Назначаването на г-жа Екатерина Захариева за министър на правосъдието е заявка за надпартиен подход, но и за институционален диалог. Да, президентът ще носи своята отговорност в рамките на неговите конституционни правомощия, така ще бъде и с Народното събрание".

„В Конституционната реформа и съдебната предстои най-важното тепърва да се случи. Народът не вярва, че системата произвежда справедливост, не се доверяват на системата", допълни той.

По думите му, задачата е много проста – трябва да се работи за доверие. Държавният глава допълни, че днес голяма част от почтено работещите магистрати, като че ли не са толкова мотивирани, защото кариерното израстване не е толкова пряко обвързано с техните качества и резултатите, които постигат, както и че едно най-обикновено дело се влачи по 10 – 15 години.
„Промяната е необходима, реформата е неотложна. Най-важното тепърва предстои", уточни Плевнелиев.

На въпрос дали отрича, че е имало фалстарт до сега на съдебната реформа, държавният глава отговори: „Напротив първо бе изработена стратегия за продължаване на реформата, от служебното правителство. Благодарен съм на правителството на г-н Бойко Борисов, което припозна тази стратегия, запазиха министъра и му дадоха шанс. Благодаря и на НС, което я прие с впечатляващо мнозинство".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе