Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Плевнелиев: Партиите неглижираха референдума

Плевнелиев: Партиите неглижираха референдума

Политическите партии неглижираха референдума пред очите на целия народ. Дано в последните дни на кампанията си направят изводите и да покажат това отношение, което народът очаква от тях. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти след церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма" при пътен възел „Благоевград".

През изминалите 25 години на демократичен преход предизборните обещания биват забравяни от политиците до всеки следващ избор, За да променим този цикъл, който води до много ниско доверие на гражданите към политиците и към институциите, трябва този референдум да се случи и да бъде начало на пряката демокрация в България, в интерес на народа и по смислени теми. Политическите партии дължат на хората ясно позициониране „за" или „против" – най-важно е участието и всички трябва да гласуваме на референдума.", призова Росен Плевнелиев.

Той очаква партиите да осъзнаят, че референдумите са важни, че те могат да обогатят демокрацията в България и че народът се надява да бъде питан по важните въпроси в държавата и да бъде чут. Оттук нататък референдумите ще бъдат разумен инструмент за повече демокрация, подчерта президентът.

В първата половина на ноември т.г. ще бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност, обяви държавният глава. Най-висшият орган по сигурността на страната ще обсъжда геополитическите промени и свързаните с тях рискове пред страната.

Плевнелиев коментира и наложеното вето върху Закона за военното разузнаване след въпрос на журналист. Президентът припомни, че то няма за цел да обслужва когото и да било. „Наложих вето по принцип. Начело на службата трябва да застават хора, които умеят да работят с информация. Голяма част от експертите и ръководителите на службите в държавите членки на НАТО са именно такива специалисти. Не очакваме от генералите от Сухопътни войски или от ВВС да разбират и от обработката и управлението на информация по най-коректния начин", посочи той.

„За мен е неразбираемо, че заместниците на Службата могат да бъдат цивилни лица и да го представляват, а началникът на Служба „Военна информация" не може. Ще го кажа много ясно: начинът, по който беше променен Законът за военното разузнаване, имаше съвсем друга цел – да се блокира процесът на предаване на досиетата на разузнаването към Комисията по досиетата. Това беше смисълът да бъде отстранен конкретен ръководител на службата, който пое ясен ангажимент да изпълни записаното в закона още преди няколко години", заяви държавният глава.

По отношение на Закона за Националната служба за охрана президентът посочи, че актът е съгласуван „с всички европейски партньори, отговаря на европейските практики и дава необходимите възможности на Службата да си върши работата и да пази българската държавност". „За първи път от 25 години и пред очите на всички бяха изработени и приети закони за тези служби, които досега нямаха никаква законодателна база, върху която да работят. Изпълнихме обещанието си пред българския народ. Казахме, че тези служби вече ще работят по правила и го направихме", категоричен бе държавният глава.
Владимир Симеонов

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе